24. 5. 2019

Pohled z chladicí věže i návštěvu reaktoru si vyzkouší učitelé v Hradci

Bez znalostí fyziky se žádný technický pokrok neobejde, v oblíbenosti ale tento předmět tradičně obsazuje nejnižší příčky. Na 200 učitelů se proto tento víkend sjede do Hradce Králové načerpat inspiraci, jak se dá fyzika učit poutavě a smysluplně. Na akci nebude chybět ani vzdělávací program Svět energie Skupiny ČEZ, který učitelům nabídne mimo jiné virtuální prohlídku jaderné elektrárny.

Moderní způsoby výuky, využívání nejnovějších technologií a nadšení, které lze prostřednictvím učitelů předat na žáky. To jsou hlavní důvody, proč se pedagogové se zájmem o rozvoj svých učebních postupů, díky kterým možná budeme mít nové Einsteiny a Křižíky, sjedou do Hradce Králové na šestý ročník konference Elixír do škol. ČEZ jim v rámci svého vzdělávacího programu Svět energie nabídne například návštěvu elektrárny prostřednictvím virtuální reality a 3D brýlí: budou moci nahlédnout přímo do reaktoru, kde se štěpí miliardy atomů, nebo se rozhlédnout ze střechy kotle elektrárny v Ledvicích ve výšce 140 metrů. Dále nebudou chybět názorné ukázky měření radioaktivity, která se přirozeně vyskytuje všude kolem nás, pozvánka na akce Klubu Světa energie pro učitele, či informace o tom, kam všude mohou učitelé vyrazit za energetikou s dětmi.

„Již více než 27 let se staráme o další vzdělávání učitelů fyziky i jejich žáků, ať už prostřednictvím vzdělávacího webu Svět energie, přednášek na školách, či exkurzí v rámci Klubu Světa energie. V Česku jsme byli jednou z prvních průmyslových firem, která myslela takto na budoucnost, a následují nás další. Věříme, že tyto a podobné aktivity, jako je právě Elixír do škol, pomáhají pedagogům žáky pro tento úžasný obor náležitě nadchnout,“

vyjadřuje se k účasti na konferenci Ladislav Kříž, mluvčí Skupiny ČEZ.

V rámci aktivit pro školy ČEZ pořádá každý rok prostřednictvím Klubu světa energie setkání učitelů na lokalitách po celé republice, vydává dvouměsíční newsletter s novinkami z oblasti energetiky, téměř každý den se koná v některé ze škol beseda na téma energetiky a školám i veřejnosti jsou přístupné Informační centra u energetických provozů. „Akce v Hradci je určena pro učitele, ale každý si může do telefonu či tabletu stáhnout aplikace s virtuálními prohlídkami elektráren, smart city a naprostou novinkou z tohoto týdne jsou pak nové aplikace s nabídkou distribuční soustavy,“ dodává Ladislav Kříž. Přehled všech aplikací je dostupný na www.svetenergie.cz.

Konferenci, akreditovanou Ministerstvem školství, pořádá již pošesté organizace Elixír do škol spolu s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Hradec Králové, která konferenci hostí v loni nově otevřené budově v areálu Kampusu Na Soutoku. Součástí programu pro učitele fyziky a přírodovědných oborů z celé republiky bude série přednášek, praktické dílny s ukázkami pokusů pro hodiny fyziky, nebo Fórum inspirace, kde se v průběhu soboty budou prezentovat různé organizace se svou nabídkou programů pro učitele a studenty.