6. 10. 2017

Poruchy na vedení vysokého a nízkého napětí kvůli silnému větru

Situace se uklidnila a daří se nám opravovat poruchy. Během večera a noci se podařilo opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny dvou třetinám odběratelů, kterých se bezproudí způsobené silným větrem a deštěm dotklo. V současné době jsme stále v terénu a intenzivně pracujeme na obnovení zbývajících dodávek. Dispečink ČEZ Distribuce v současné době eviduje tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na napětí nízkém.

Situace se stabilizovala téměř ve všech regionech, velký posun nastal především v Ústeckém kraji a na Moravě (kraj Moravskoslezský). V terénu jsou i nadále poruchové čety Skupiny ČEZ a snaží se obnovit dodávky elektřiny co nejdříve, především se jedná o východ Čech (kraje Pardubický a Královéhradecký) i kraj Liberecký. Na pomoc jsme volali i subdodavatelské firmy a také přesouvali poruchové čety z lokalit, kde kalamita nezasáhla. 

Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit během dnešního dne, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, z důvodu, kdy se lidé bude vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů. K dispozici pro hlášení poruch je bezplatná linka ČEZ Distribuce 800 850 860. Nejčastější příčinou poruch je strom či větve ve vedení nebo ulomené izolátory.

Call centrum ČEZ Distribuce v Zábřehu odbavilo během čtvrtečního odpoledne a večera 8282 příchozích hovorů, což je množství srovnatelné s kalamitními víkendy v srpnu. Od páteční půlnoci do 15.00 hodiny přijali operátoři call centra 4300 hovorů (ve srovnání s "běžným" pátkem kdy je vyřízeno 2500 - 3000 hovorů).V současné době se již počty blíží normálním stavům.


5. 10. 2017 | 20:00

V souvislosti se silným větrem a deštěm eviduje dispečink ČEZ Distribuce v současné době (ke 20.00 hodině) na svém zásobovacím území zvýšenou poruchovost. Jedná se o desítky poruch na vedení vysokého a nízkého napětí především v Ústeckém (Děčínsko a Ústecko) a Libereckém kraji (Liberecko a Semilsko) a v lokalitě středních Čech (Benešovsko). Poruchy evidujeme také na západě Čech (Karlovarsko) a na Moravě (Krnovsko). Nicméně zde je situace klidnější.

Do terénu okamžitě vyjíždějí poruchové čety a snaží se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve. Bez elektřiny jsou v současné době stovky domácností v uvedených lokalitách. Posílili jsme jak poruchové čety, tak dispečink i call centrum ČEZ Distribuce, kam mohou všichni zcela zdarma volat hlášení o poruchách na linku 800 850 860. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, ulomené izolátory.