25. 7. 2016

Pražský Handy kvadriatlon pomohl rodinám dětí s autismem

Praha - Veslařský klub na pražském Smíchově se stal v sobotu 23. července dějištěm třetího z letošních čtyř ČEZ Handy kvadriatlonů, v nichž spolu bok po boku závodí zdraví a handicapovaní sportovci. Stejně jako v březnu v Bedřichově a v červnu v Jablonci nad Nisou, i v Praze nastoupily na trať různorodé smíšené dvojice závodníků, které poměřily síly při plavání, střelbě, jízdě na kánoi, a nakonec i na kole. Pomocnou ruku organizátorům kvadriatlonu podala Nadace ČEZ, která projekt finančně podporuje.

Symbolický šek Nadace ČEZ na 70 000 korun předával Středisku respitní péče VOLNO v Kolíně Daniel Novák, manažer Nadace ČEZ. Vpravo Heřman Volf, předseda sdružení Cesta za snem.

Unikátnost sportovního odpoledne v Praze u Vltavy spočívala v tom, že ČEZ Handy kvadriatlon je otevřen opravdu pro všechny. Nejde o akci pro sportovní profesionály, ale pro každého, kdo se chce aktivně pobavit a vyzkoušet si něco nového. Cílem je zapojit, motivovat a vzdělávat handicapované i širokou veřejnost, a tak nechyběl ani bohatý doprovodný program a mini kvadriatlon pro rodiče s dětmi.

„Posláním série ČEŽ Handy kvadriatlonů je přirozeně bořit bariéry ve společnosti díky společně vynaložené energií a novým zážitkům ze  sportování. Chceme k sobě přibližovat lidi všech věkových kategorií a fyzických možností, aby se vzájemně obohacovali, a ukázat, že lidé s postižením, mohou sportovat se stejným nadšením jako kdokoli jiný,“ uvedla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ. Konání kvadriatlonu podpořila Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Podpora regionů, které je zaměřeno na rozvoj veřejně prospěšných projektů.

Hlavní kvadriatlon je postaven jako týmový závod na čtyřech sportovištích, přičemž každou z disciplín absolvují smíšené dvojice dohromady. O společný výsledek se tak snažili handicapovaní s nehandicapovanými, muži se ženami, junioři se seniory nebo i lidé se svými psy. Podmínky byly stejné pro všechny soutěžní dvojice, jejichž členové si na trati mohli vzájemně pomáhat, aby společně dojeli do cíle s co nejlepšími výsledky a zážitky.

Každý ze série ČEZ Handy kvadriatlonů se kromě praktického stírání rozdílů mezi lidmi a šíření myšlenky začlenění zdravotně postižených do většinové společnosti prostřednictvím společně tráveného času a zapojení do společných aktivit dále věnuje také podpoře konkrétní dobré věci. Ten pražský se jel pro pomoc rodinám s dětmi s autismem, kterou poskytuje Středisko respitní péče VOLNO v Kolíně. V rámci různých programů toto sdružení podporuje pečující rodiny tak, aby dítě s postižením mohlo vyrůstat ve své rodině a zároveň byl umožněn důstojný život pečující osobě i celé rodině. Jedná se o odlehčovací služby, volnočasové aktivity, odborné poradenství a aktivizační služby pro rodiny.

Přítomní diváci i závodníci mohli rodiny s postiženými dětmi podpořit prostřednictvím vlastní aktivity a mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem. Společně pro ně v aplikaci vysportovali dostatek bodů na to, aby Nadace ČEZ přispěla 70 tisíci korun na fyzioterapii pro děti s autismem. Společnost často zapomíná na všechny aspekty, které s sebou nese péče o postiženého v rodině. Jsme proto rádi, že díky aktivním uživatelům naší mobilní aplikace můžeme některé z těchto rodin podpořit a dát jim přístup k nutné odborné rehabilitační péči, kterou jim běžné ordinace s ohledem na náročnost pacientů nenabízejí,“ poznamenala Michaela Žemličková. 

Poslední letošní ČEZ Handy kvadriatlon, kde se do jedné z kategorií může přihlásit opravdu každý, se koná 21. srpna 2016 v krásném prostředí přehrady Lipno. Pro ty, co se svou účastí ještě váhají, pořadatelé dodávají, že v tomto závodě nejde o to být první, ale společně se bavit a prožít něco výjimečného. Více informací a registraci najdete na www.cestazasnem.cz.

Prostřednictvím mobilní aplikace EPP – Pomáhej pohybem může veřejně prospěšné projekty podpořit každý zájemce v průběhu celého roku. Stačí si ji nainstalovat do svého telefonu a vlastními výkony sbírat body pro vybraný neziskový projekt. Aplikace zaznamenává například běh, chůzi, lyžování, jízdu na kole nebo nově také tanec. Funguje i jako klasický sporttracker, jenž generuje statistiky osobních výkonů dle různých hledisek. Přehled všech ukončených i aktuálních projektů, ze kterých si uživatelé v rámci své sportovní podpory mohou vybírat, nabízí speciální microsite www.pomahejpohybem.cz i samotná aplikace EPP – Pomáhej pohybem.