4. 11. 2022

Při cestě z práce ušetřili přibližně tunu CO2

Ušetřené emise CO2 při nevyužitém osobním automobilu. To je jen příklad jednoho z přínosů cyklobusů, které i letos mohli využívat zaměstnanci elektrárny Temelín. Šanci vyměnit auto za hromadnou dopravu a kolo pravidelně využívaly desítky zaměstnanců, pro které tato kombinace znamenala vyšší bezpečnost, úsporu času a nákladů. V letošní cyklistické sezóně přepravily cyklobusy 559 kol.

Cyklobusy zaměstnance navážely na Temelín od začátku dubna. S posledním říjnovým dne přepravce držáky jízdných kol z autobusů sundal. Na autobusy je vrátí zase s příchodem jara. Zaměstnanci si netradiční benefit, i přístup přepravce, chválí. „Cyklobusy do Temelína jsou pro nás kolaře super. Pro mě je to jeden z nejlepších bonusů od ČEZ a díky za něj,“ říká Antonín Drápela z oddělení péče o zařízení elektro.

„Cyklobusy jsou fajn, nemusíme ráno šlapat do práce. Velké poděkování patří i řidičům, kteří jsou menším a slabším nápomocni při zavěšování a sundávání kol,“ doplňuje fyzik Pavel Hančl.

Netradiční služba přináší benefity i pro životní prostředí. Podle údajů z Evropského parlamentu se totiž osobní automobily řadí mezi největší emitenty CO2. Na celkových emisích vytvořených v dopravě se podílejí 60,6 procenty. (https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20190313STO31218/emise-co2-z-aut-fakta-a-cisla-infografika).

„Tento projekt spojuje hned několik aspektů. Důležitá je bezpečnost našich zaměstnanců a zároveň má tato služba nezanedbatelný přínos i pro životní prostředí,“

uvedla Kateřina Bohuslavová, ředitelka Útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Před deseti lety vedení elektrárny zavedlo přepravu kol pro své zaměstnance především kvůli jejich bezpečnosti. Odpoledne je mnohem lepší viditelnost a navíc cyklisté už nemusí nikam pospíchat. Mohou tedy jet po delší trase a vyhnout se hlavnímu silničnímu tahu.

Jako cyklobus funguje polovina z deseti linek navážejících pracovníky ČEZ z Českých Budějovic do Temelína. Lidé za přepravu kol přitom nic neplatí, ta je v ceně jízdného. Celkově od roku 2012 přepravily temelínské cyklobusy 6 230 jízdních kol.