1. 10. 2018

Putovní výstava Centra Paraple dorazila do ledvického infocentra Skupiny ČEZ

Ledvice – Na handicap nehrajeme, je název putovní výstavy fotografií Centra Paraple, jejímž autorem je Tomáš Lisý. V současné době si ji lze prohlédnout v suterénu Informačního centra klasické energetiky v Elektrárně Ledvice. Skupina ČEZ bude hostitelem výstavy po celý měsíc říjen.

 

Jako první si mohli v předpremiéře prohlédnout výstavu již 27. září žáci ze ZŠ Vojnovičova z Ústí nad Labem a jejich pedagogický doprovod. 

Čas strávený s rodinou a přáteli, chvíle odpočinku či naopak aktivní sportovní vyžití. To jsou okamžiky a prožitky, které jsou blízké nám všem, ať již stojíme na vlastních nohou či sedíme na vozíku. Výstava tudíž přibližuje běžný život vozíčkářů, přičemž vznikla v rámci Evropskou unií dotovaného projektu „Otevřené Paraple“. Jeho smyslem je vytvoření komunitního centra pro kulturní a společenské dění, prostoru pro setkávání a společné sdílení volného času, do kterého jsou zapojeni klienti a přátelé Centra Paraple a veřejnost z blízkého i vzdálenějšího okolí.

„Skupina ČEZ podporuje řadu akcí a projektů, které se týkají našich handicapovaných spoluobčanů. Například na severu Čech se jedná o Memoriál Karla Raise v silničním běhu a závodu vozíčkářů z Počerad do Loun. Proto považuji umístění putovní výstavy fotografií Tomáše Lisého v Informačním centru elektrárny Ledvice za více než smysluplné. Je úžasné alespoň prostřednictvím barevných snímků zažít to, co oni a vcítit se do jejich vnímání reality. Pro některé to bude možná překvapením, ale je úplně stejná, jako naše.  My to sice na rozdíl od nich máme asi v životě o něco snazší, ale na rovinu, zatímco my to někdy vzdáme, oni ne. Jimi vytyčené cíle, jichž chtějí se svým handicapem dosáhnout, případně jich už dosáhli, jsou pro ně opravdovou metou a já před nimi hluboce smekám,“ poznamenal během instalace výstavy Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice a Paroplynového cyklu Počerady.

Dalším důvodem, proč se putovní výstava nachází zrovna v prostorách infocentra, je rovněž na místě. Díky v dubnu veřejnosti zpřístupněné rozhledně na jedné z podpůrných věží kotelny Nového zdroje, patří totiž mezi nejnavštěvovanější v rámci Skupiny ČEZ. Třeba teď v říjnu zde očekávají již pětitisícího návštěvníka, jehož nohy spočinou na vyhlídkovém ochozu rozhledny. Jen do 1. října, kdy bude výstava oficiálně, ale bez vernisáže, zahájena, si ji už stačila prohlédnout bezmála stovka lidí. „Stále k nám chodí jednotlivci, rodiny s dětmi i různě velké školní skupiny.  Na rozhlednu pochopitelně všichni najednou nemohou, takže nyní mají během čekání, než na ně přijde řada, ojedinělou možnost prohlédnout si navíc zajímavou výstavu fotografií,“ dodala k tomu Dana Daňková, průvodkyně Informačního centra Elektrárny Ledvice.

Autor fotografií Tomáš Lisý (1979) spolupracoval s Centrem Paraple coby fotograf v letech 2001 až 2008. V roce 2017 se Centrum Paraple rozhodlo na tuto úspěšnou spolupráci navázat a vytvořit s ním kolekci nových fotografií, které budou veřejnosti představeny na ucelené putovní výstavě. Vedle fotografování se Tomáš Lisý věnuje také sportovním aktivitám vozíčkářů. Pod jeho vedením se připravovalo a připravuje na mezinárodní závody několik českých reprezentantů v lyžování. Pod hlavičkou spolku Sportability realizuje i jiné sportovní kurzy pro vozíčkáře. Jako instruktora ho mohou klienti potkat i na oblíbených tematických lyžařských pobytech Centra Paraple.

Centrum Paraple je obecně prospěšná společnost založená Zdeňkem Svěrákem a občanským sdružením Svaz paraplegiků. Od roku 1994 pomáhá lidem s poškozením míchy a jejich rodinám zvládnout těžkou životní situaci. Jeho cílem je být oporou pro ty, kteří právě ochrnuli po úrazu nebo nemoci, i pro ty, kteří tak žijí už dlouho, ale narazili na problémy, s nimiž si nevědí rady.