7. 12. 2020

Rušnou silnici z Frenštátu na Ostravu v Tiché zklidnil nový Oranžový přechod

Každý třetí řidič, který přijíždí do Tiché od Frenštátu pod Radhoštěm, nestihne ještě ani v centru obce dobrzdit na povolenou padesátku. „Auta sjíždí skoro kilometrovým táhlým klesáním a brzdí až v obci před křižovatkou, předtím však projíždí kolem mateřské školy, denního stacionáře, obecního úřadu, pekárny i restaurace. Pohyb lidí je tam značný, proto jsem velmi ráda, že se nám podařilo přechod před školkou nasvítit a výrazně zvýšit bezpečnost chodců,“ řekla starostka Tiché Michaela Štefková, která získala na vybudování Oranžového přechodu 120 tisíc korun od Nadace ČEZ.

Podle statistických údajů z radaru umístěného nedaleko mateřské školy tam zhruba třetina vozidel výrazně překračuje povolenou rychlost. Přechod ale není důležitý jen pro děti ze školky. „Jedná se o jeden z nejvytíženějších přechodů pro chodce v Tiché využívaný všemi věkovými kategoriemi obyvatel, návštěvníky obce i turisty. Je páteřním propojením centra a navazujících služeb od mateřské školy a denního stacionáře Slezské diakonie pro hendikepované přes obecní úřad, poštu, knihovnu, obchod, pohostinství, autobusovou zastávku až po dětské hřiště a základní školu s tělocvičnou,“ upřesnila starostka.

Místní jsou nyní rádi. Na nestandardní a neutěšený stav přechodu poukazovali občané již delší dobu. Historická „zebra“ totiž už dávno nesplňovala platné normy, z chodníku na jedné straně se přecházelo na trávník. Obec proto bezpečné přecházení podpořila také dobudováním chybějícího chodníku.

V Moravskoslezském kraji se už letos otevřely Oranžové přechody vybudované díky podpoře Nadace ČEZ v Havířově a ve Vřesině na Opavsku a v Hrádku na Jablunkovsku. Po Tiché bude následovat Doubrava na Karvinsku a Otice na Opavsku. V Oticích však mají kvůli koronavirové pandemii zpoždění a přechod pravděpodobně dokončí a otevřou až příští rok na jaře. Od roku 2013 podpořila Nadace ČEZ v tomto programu 178 projektů, z nichž mnohé zahrnují i dva nebo více přechodů, jen v Moravskoslezském kraji šlo o 27 projektů.

„Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.