28. 3. 2023

Se zateplením budovy instalovali i budku pro ohrožený ptačí druh

Zajistit energetické úspory a současně zázemí pro ohrožený ptačí druh. Takový efekt přineslo zateplení jedné z pomocných budov v Jaderné elektrárně Temelín. Vedle nového pláště totiž energetici na budovu instalovali šest hnízd pro ohroženého rorýse obecného. Podle ornitologů by se do nich noví „obyvatelé“ měli nastěhovat začátkem května.

„Plášť budovy procházel rekonstrukcí. Přitom si naši zaměstnanci všimli poměrně velkého počtu rorýsů. Situaci jsme konzultovali s ornitologem a rozhodli jsme se jim na budově vytvořit zázemí,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Ze stěhovavých ptáků zůstává rorýs obecný v České republice prakticky nejkratší dobu. Z teplých krajin se vrací začátkem května a v srpnu se opět přesouvá za teplem. Zajímavostí je, že celý život tráví v podstatě ve vzduchu. „Ve vzduchu spí i páří se. Hnízda využívá k snesení vajíček a jejich zahřívání,“ konstatoval Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., který už loni v Temelíně zaznamenal desítky rorýsů.

„Jde o ohrožený druh, i proto přístup elektrárny velmi vítám. Budky temelínští umístili velmi sofistikovaně a je velká pravděpodobnost, že zde začátkem května zahnízdí,“

doplnil Václav Beran.

Zkušený ornitolog už v Temelíně vyhlíží také sokoly. „Hnízdo v Temelíně jsem zkontroloval. Byly v něm zbytky potravy. Je tedy patrné, že se sem sokoli vrátili. A pokud se v páru něco nestalo, tak by měli i zahnízdit. To ukáží následující dny,“ poznamenal Václav Beran.

Právě na záchranu kriticky ohroženého sokola stěhovavého se Skupina ČEZ zaměřuje dlouhodobě. „Budky pro sokoly máme umístěny i v jedenácti našich lokalitách. Vedle Temelína jsou to například i Dukovany nebo uhelné elektrárny v Dětmarovicích, Ledvicích nebo Počeradech. Celkově se na našich provozech vylíhlo už přes sto deset mláďat,“ uvedla Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Sokoli v Temelíně poprvé zahnízdili před třemi roky, první tři mláďata z elektrárenského provozu vzlétla loni. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 4,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.