21. 6. 2021

Šumperští skauti už balí na tábor, letos si díky Nadaci ČEZ pořídili nové stanové plachty

Šumperští skauti ze střediska Rudy Knotka finišují s přípravami na tábor, který si jako každý rok sami postaví na krásné louce pod Obřími skalami v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Letos bude ještě krásnější díky 26 novým stanovým plachtám pořízeným z grantů Olomouckého kraje, Nadace ČEZ a obce Loučná nad Desnou.

Středisko vlastní celkem 56 plachet na podsadové stany, o které se skauti poctivě starají – ošetřují je pravidelně impregnací, opravují poničené části a největší defekty si nechávají opravovat v místním brašnářství. „Bohužel i přes tuto péči byla část plachet na hraně životnosti, takže jsme opravdu moc rádi za příspěvek na pořízení nových. Máme rádi dobrodružství, ale taková, která pro děti připravíme, ne nocování ve stanu, do kterého při dešti zatéká,“ směje se vedoucí střediska Martin Kuchtík.

Stany jsou pro šumperské skauty důležitým prostředkem výchovy – starší kluci si je totiž každý rok staví od základů. Když před táborem přijedou na louku, čeká je tam hromada dřevěných podsad, ze kterých si musí vyrobit základ pro plachtu.

Nové „domečky“ pomohou nejen dětem ze Šumperska. „Naši základnu půjčujeme i dalším skautským střediskům a jiným dětským organizacím, aby si jejich děti mohly naplno užít táboření v Jeseníkách,“ dodává Martin Kuchtík. Celkem letos pojede na tábory na Ramzovou přes 200 dětí.

Junák v Šumperku vznikl na konci šedesátých let minulého století a svou činnost obnovil po revoluci v roce 1990. Všech více než dvě stě členů skautského střediska je rozděleno do tří šumperských, dvou libinských a jednoho oddílu z Loučné nad Desnou. Scházejí se jednou týdně na družinových schůzkách, jednou za měsíc společně vyrážejí do přírody a vyvrcholením celoroční činnosti je letní stanový tábor. Více na www.stredisko.junak-sumperk.cz.

Peníze na nové plachty od Nadace ČEZ pomohli skautům získat nadšenci, kteří sportují se zapnutou sportovně-charitativní aplikací EPP – Pomáhej pohybem, v níž si lidé mohou změřit své sportovní výkony a navíc pomoci dobré věci. Více na www.pomahejpohybem.cz.