16. 3. 2024

Světový pohár elektromobilů slavnostně odstartoval v Jaderné elektrárně Temelín

U největšího českého bezemisního zdroje slavnostně odstartoval letošní ročník národního šampionátu vozidel s elektrickým pohonem ČEZ Mistrovství ČR v ecoRally. Populární českokrumlovský podnik, 12. ČEZ Czech New Energies Rallye, patří jako jediný z českého kalendáře do světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup. Na dvoudenní rallye pravidelnosti se vydalo 34 posádek z Čech i zahraničí.

Udržovat pořadatelem předepsané rychlosti a do cíle dorazit ve stanoveném čase. Takový je hlavní smysl na popularitě stále rostoucí soutěže elektromobilů. Jejich posádky tak nezávodí na rychlost, ale na přesnost. Vše tedy probíhá za normálního provozu. Účastníci jsou povinni dodržovat pravidla silniční dopravy. Již potřetí netradiční závody slavnostně odstartovaly od Jaderné elektrárny Temelín.

„Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility velmi aktivní. Po celé zemi provozuje přes 660 dobíjecích stanic a celou síť neustále rozvíjí. Navíc zkracuje se i doba, kterou řidiči u stojanů stráví. I proto jsem rád, že jsme mohli hostit start soutěže, kde hraje důležitou roli bezpečnost a ekologie,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín, který soutěž vozů s elektrickým pohonem slavnostně odstartoval.

Na 26 českých a osm zahraničních posádek čeká během dvou dní šest set kilometrů. Na více než polovině přitom budou probíhat měřené testy. Po hlavním startu v areálu Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích se elektromobily přesunuly na Jadernou elektrárnu Temelín. Odtud pak trasa účastníky zavede do atraktivních lokalit Jihočeského kraje, jako například do Novohradských hor a Českého Krumlova. Vše pak vyvrcholí sobotní etapou na Šumavě a odpoledním cílem na náměstí v Českém Krumlově. Ekologická vozidla přitom nezávodí na čas, ale na přesnost. „Jede se takzvaná rallye pravidelnosti. Na úseku se hodnotí dodržování průměrné rychlosti. Na trati je téměř 700 měřených bodů. Penalizovány jsou odchylky i jedné desetiny sekundy, zohledňována je rovněž jejich spotřeba,“ říká ředitel 12. ČEZ Czech New Energies Rallye Pavel Kacerovský.

Mezi účastníky je i populární český herec Radim Fiala. K největším favoritům patří loňští světoví šampióni Michal Ždárský a Jakub Nábělek.  „Na jih Čech se vždy velmi těšíme, je to náš domácí a oblíbený závod, který je vždy pečlivě nachystán a dokáže svou náročností všem zamotat hlavu,“ poznamenal Michal Žďárský, který zde dokázal společně se svým navigátorem dvakrát zvítězit.

 

Loni řidiči elektromobilů na jihočeských stojanech ČEZ odebrali celkem 201 443 kWh ekologické elektřiny. V porovnání s rokem 2022 je to o 33 procent více. Souvisí to především se zvyšujícím se počtem elektrických vozidel a rostoucím počtem dobíjecích stojanů. Těch aktuálně ČEZ na jihu Čech provozuje 33, tedy o třináct více než v roce 2022. Po celé zemi ČEZ provozuje 660 dobíjecích stojanů, tedy v meziročním srovnání o 144 více. Síť roste díky prostředkům přidělovaným Operačním programem Doprava i díky investicím z vlastních zdrojů Skupiny ČEZ. Od 15. ledna ČEZ zlevnil pro zákazníky dobíjení až o 35 procent.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,7 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.