2. 6. 2021

Temelín letos poprvé cvičil, okolí se to nedotklo

Při dodrženích všech ochranných proticovidových pravidel dnes proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín první letošní cvičení. Energetici si ověřovali reakci na závažné problémy hned na obou blocích. Pro Temelín šlo o první letošní cvičení. Celkově se do něj zapojila přibližně stovka lidí. Okolí se cvičení nedotklo.

Jaderná elektrárna Temelín se fiktivně ocitla bez elektřiny. Takový byl scénář prvního letošního cvičení, který simulovaně vyřadil i mnohonásobné zálohy elektrického napájení. Úkolem zasahujícího týmu tak bylo zprovoznit jeden z deseti dieselgenerátorů. To se povedlo na druhém bloku. Na prvním bloku byla situace ještě složitější. Hasiči ve spolupráci s techniky museli pro chlazení reaktoru připojit mobilní dieselgenerátor a mobilní čerpadlo.

„Nešlo o štábní cvičení. Činnosti jsme procvičovali reálně. Jejich rozsah byl relativně velký, hodně vidět byli hasiči a provozní personál, nicméně důležité úkoly plnili i ostatní účastníci cvičení,“

uvedl Ivo Cuřín, sloužící velitel havarijního štábu.

Do prvního letošního cvičení se v Temelíně zapojila stovka odborníků. Všichni dodržovali ochranná proticovidová opatření. V praxi to například znamenalo, že dvacítka odborníků se v havarijním štábu pohybovala v rouškách nebo respirátorech.

„Proticovidová opatření uvolňujeme velmi opatrně a v návaznosti na kroky státu. Návrat k pravidelným cvičením je jedním z uvolněných opatření. Stále měříme teplotu na vstupu, testujeme, klademe důraz na dezinfekci nebo chráníme klíčový personál. Je před námi odstávka a proto musíme na elektrárně udržet příznivou situaci,“

zdůraznil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Vedle hasičů a havarijního štábu elektrárny, se do cvičení zapojili i strojníci nebo dozimetristé. Odborníci v havarijním štábu přijímali opatření, hasiči a strojníci pak reálně činnosti prováděli. Šlo například i tankování nafty do cisterny ze zásobníků, nebo čerpání vody z vodojemu elektrárny. Hasiči také po areálu elektrárny rozmístili hned několik mobilních detektorů na měření radioaktivity. Ty by elektrárna využila v případě výpadku standardního teledozimetrického systému. Mobilní detektory pak radioaktivitu měří neustále a výsledky po 10 minutách posílají například do havarijního štábu nebo centrální dozorny radiační kontroly.

 

V Temelíně mají v plánu letos cvičit ještě šestkrát. Scénáře přitom mohou být různé, od ekologických událostí, přes požár, až po řešení složitých havárií.