24. 12. 2019

Temelínská elektrárna se vrací na poloviční výkon

Temelínská elektrárna se den po připojení prvního bloku k přenosové soustavě vrací na poloviční výkon. Druhý blok zůstane v provozu na plném výkonu, první blok bude od sítě odpojen dnes v 18 hodin. Důvodem je oprava v části elektrického generátoru. Zatím je blok v provozu na 60procentním výkonu. Spotřebitelů se situace nedotkne, energetici pro práce využívají příznivé situace, kdy o Vánocích je o třetinu nižší spotřeba.

Z víkendových změn ve výkonu prvního bloku vyplynula temelínským technikům potřeba provést opravu v části chlazení elektrického generátoru. Jde o zařízení v nejaderné části elektrárny, kde vzniká elektřina. Pro provedení prací musí provozní personál generátor odpojit od přenosové soustavy. Rozsah prací vyplyne až z následných kontrol. Předběžně to vypadá na výměnu průchodek v systému chlazení generátoru. Od průběhu opravy a výsledku následných zkoušek se bude odvíjet termín připojení bloku k přenosové soustavě. Podle předběžných odhadů by blok měl obnovit výrobu elektřiny začátkem příštího roku.

Spotřebitelů se nižší výkon elektrárny nedotkne a dodávky elektřiny neomezí ani plánovaná odstávka čtvrtého bloku dukovanské elektrárny. Během Vánoc je přibližně o třetinu nižší spotřeba.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 15,5 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.