21. 3. 2024

Temelínský první blok opět vyrábí elektřinu

Dnes dopoledne připojil provozní personál první výrobní blok Jaderné elektrárny Temelín k přenosové soustavy. Stalo se tak na výkonu reaktoru 50 procent. Dosažení plného výkonu energetici očekávají dnes. Z důvodu opravy na jednom technickém systému chladicí vody přerušil blok výrobu elektřiny na necelé čtyři dny.

Důvodem odpojení prvního bloku od přenosové soustavy byla oprava klapky na jednom ze tří systémů chladicí vody, které zajišťují chlazení řady systémů jako jsou například tepelné výměníky nebo vzduchotechnika. Na klapce technici vyměnili potřebnou vnitřní část a po provedení následných kontrol a zkoušek systém zprovoznili. Tím jsme naplnili všechny požadavky pro náběh bloku a první blok jsme tak mohli opět připojit k přenosové soustavě. K tomu došlo dnes krátce před 9. hodinou.

Přerušení výroby prvního bloku nemělo žádný vliv na dodávky elektřiny pro spotřebitele. Situace byla hlášená s předstihem a potřebnou elektřinu společnost ČEZ zajistila jinými zdroji.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 3,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.