1. 6. 2022

Temelínu k dvaceti letům zahrál Olympic. Na oslavy přišly tři tisíce lidí.

Šedesát minut hitů od jedné z nejslavnějších českých kapel. Vystoupením, které nadchlo téměř dva tisíce návštěvníků, vyvrcholil Energy Fest u Jaderné elektrárny Temelín. Odpoledním programem, který celkově zhlédly tři tisíce lidí, si energetici připomněli dvacet let od spuštění druhého temelínského bloku.

Jasná zpráva, Slzy tvý mámy. Těmito písničkami uzavřela nestárnoucí česká kapela koncert přímo pod chladicími věžemi Jaderné elektrárny Temelín. Přitom do Temelína se Olympic vrátil po více než čtyřiceti letech.

„Vždycky když někde hrajeme, tak přemýšlím, jestli jsme tam někdy nehráli. A v Temelíně jsme hráli v sedmdesátých letech, když se tehdy říkalo, že se elektrárna bude stavět. Byl to tehdy silný zážitek, a i tentokrát už s elektrárnou v zádech jsme si koncert užili,“

zavzpomínala hlavní tvář kapely Petr Janda, který 2. května oslavil už své 80. narozeniny.

Celkem šestnáct písní si užily i přítomné dvě tisícovky návštěvníků. A nevadil jim ani déšť, který začal s prvními tóny a ustal s poslední písní. „Rád jsem využil příležitost a bylo fajn je slyšet takto naživo. Rozhodně jsou pořád v kondici a věk na jejich vystoupení není znát,“ uvedl Radim Slabý z Písku.

Koncert si užil i člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

„Je to taková oslava s nohama na zemi, ale je dobré se zastavit a připomenout si, čím jsme prošli i co se nám povedlo, i to co je ještě před námi,“

poznamenal Bohdan Zronek.

Inspiraci u kapely Olympic našel i ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml. „Pro nás je Olympic inspirací. Příští rok oslaví 60 let existence. My přitom také chceme být v provozu šedesát let. Dnešní koncert ukázal, že i po takovou dobu je možné podávat špičkové výkony,“ uvedl Jan Kruml.

Program Energy Festu běžel u temelínské elektrárny už od 15:30 hodin. Nejprve se představila kapela pro děti Pískomil se vrací. Od 17:45 vystoupila Anna K. a vše pak vyvrcholilo od 19:30 hodin hodinovým koncertem kapely Olympic. Celkově Energy Fest navštívily tři tisícovky lidí.