28. 1. 2020

Terezka z Bíliny má čtyřnohého pomocníka Huga

Nejlepším přítelem člověka je pes. To platí i pro labradorského retrievera Huga a handicapovanou Terezku z Bíliny. Hugo prošel speciálním výcvikem na asistenční činnosti a canisterapii a Terezce tak pomáhá v jejím každodenním životě. Na nákup Huga, jeho výcvik i stálou asistenční službu přispěla Skupina ČEZ částkou 180 tisíc korun.

„Terezka je moc šťastná, navíc s vědomím, že Hugo patří jen jí. Je uvolněná, snaží se ho hladit, hází mu míčky a on jí je zase nosí. Je to ten správný parťák, který moji dceru dává do psychické pohody a za to moc děkuji,“ usmívá se maminka Dana Kretschmanová z Bíliny.

Žádost o grant za rodinu podalo město Bílina. Právě také na bílinské radnici se uskutečnilo slavnostní setkání Huga i Terezky se zástupci Skupiny ČEZ a vedení města Bílina. Město Terezku i jejich rodinu podporuje dlouhodobě. „Děkujeme velmi za finanční pomoc od energetiků, která jistě udělala největší radost Terezce. Snažíme se podporovat děti, občany a samozřejmě nezapomínáme ani na zdravotně postižené, kteří naši pomoc potřebují o to intenzivněji,“ říká starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Skupina ČEZ se snaží být dobrým sousedem i partnerem. Svoji podporu směřuje hned do několika oblastí veřejného života. Jedná se například o školství a vzdělávání, životní prostředí, zdravotnictví, kulturu i sport a finanční prostředky míří také do sociální sféry. Při slavnostním setkání nechyběl ani ředitel elektrárny Ledvice Miroslav Svoboda. „Rád bych popřál Terezce i Hugovi hodně štěstí na společné cestě za zdravím. Věřím, že spolu prožijí hodně radosti a díky canisterapii si snad trochu uleví nejen Terezka, ale také maminka,“ dodává Miroslav Svoboda.