11. 8. 2023

Třicítka dětí se dostala až k temelínskému reaktoru

Pomoci zaměstnancům s hlídáním dětí a současně umožnit poznat zaměstnání svých rodičů. To jsou hlavní motivy, které vedou ČEZ k pořádání dětského příměstského tábora v Jaderné elektrárně Temelín. Tří týdenních turnusů se celkově zúčastní devadesát dětí. Dneska první kolo tábora končí.

Virtuálně se pomocí brýlí podívat až do nitra temelínské jaderné elektrárny nebo reálně navštívit tréninkové centrum operátorů. To jsou jen příklady z programu, který temelínské infocentrum ve spolupráci s Centrem Poškolák připravilo pro děti svých zaměstnanců. I když energetika byla spíš jen doplňkovým tématem. „Hlavní bylo, aby se děti dobře bavily. Proto každý ze tří běhů má svoje téma. Tento týden se z dětí stali Lovci mamutů, příští týden budou Kokosy na sněhu a na závěr budou kouzlit s Harry Potterem,“ představila témata táborů Marie Chrastilová ze spolku Poškolák, který tábor organizuje.

Organizátoři se dokázali vypořádat i s nepřízní počasí. „V úterý jsme navštívili příměstský tábor v Hluboké nad Vltavou. Děti jsme rozdělili na dvě skupiny, starší skákaly parkur a mladší děti svedly souboje s kmenem Šmoulů z Hluboké. Ve čtvrtek jsme se vypravili pěšky z Purkarce na nedalekou zříceninu Karlův Hrádek, kde jsme hráli hry k tématu táboru Lovci mamutů například „kdo si uloví svoji svačinu“,“ doplňuje Marie Chrastilová.

O netradiční benefit je mezi zaměstnanci velký zájem. Kapacita tábora byla naplněna už půl roku před jeho začátkem.

„Letní prázdniny pro nás patří k nejnáročnější části roku. Aktuálně se připravujeme na blížící odstávku a naši pracovníci i dodavatelé jsou hodně vytíženi, řada z nich má omezený prostor pro vybrání dovolené. Proto se snažíme zaměstnancům s menšími dětmi pomoci s jejich hlídáním,“

říká Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Jaderný příměstský tábor organizuje i v dukovanská elektrárna. Zde se ho ve dvou turnusech zúčastnila téměř padesátka dětí.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,9 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.