3. 10. 2018

Upomínkové předměty pro 5000 návštěvníka rozhledny putovaly na jih Čech

Ledvice – Dvanáctičlenná skupina složená ze zaměstnanců teplárny C- Energy v Plané nad Lužnicí měla ve středu 3. října mezi sebou 5 000 návštěvníka rozhledny v Elektrárně Ledvice. Stal se jím Miroslav Pecháček, který vyšel z kinosálu po zhlédnutí 3D filmu v Informačním centru klasické energetiky Skupiny ČEZ sedmý v pořadí. Upomínkou na cestu do severních Čech, potažmo Elektrárnu Ledvice, se tak pro něj stala dárková taška plná reklamních předmětů Skupiny ČEZ.

 

Za Skupinu ČEZ pogratulovala Miroslavu Pecháčkovi průvodkyně Informačního centra klasické energetiky v Elektrárně Ledvice Dana Daňková.

„Tak to jsem opravdu nečekal. S kolegy jsme přijeli na prohlídku Nového zdroje, přičemž nejdříve jsme pochopitelně zavítali do infocentra, abychom se mohli podívat na rozhlednu. Jsme u nás všichni nějak spjatí s výrobou tepla či elektrické energie, tak nás pochopitelně zajímá vše, co se energetiky týče. Proto jsme si domluvili víceméně z profesního zájmu exkurzi do Ledvic,“ uvedl Miroslav Pecháček, který ve firmě pracuje jako elektromechanik měření a regulace. Ze všech účastníků byl prý služebně nejmladší.

Rozhledna na severní věži ledvických dvojčat, jak se také dvěma podpůrným věží kotelny Nového zdroje říká, byla vybudována v rámci druhé vlny ekologizace uhelných elektráren Skupiny ČEZ na severu Čech právě v rámci výstavby nového vysoce ekologického výrobního bloku s nadkritickými parametry o výkonu 660 MW v Elektrárně Ledvice. Široké, tudíž nejen odborné, veřejnosti byla poprvé prosklená vyhlídka zpřístupněna 21. dubna letošního roku.  Jen během května si na vrchol oficiální nejvyšší rozhledny, navíc umístěné na rovněž nejvyšší průmyslové stavbě, v České republice našlo cestu tisíc vyznavačů pohledů z výšky.

„Ten, kdo se chce nejen podívat do Informačního centra klasické energetiky Skupiny ČEZ, ale zároveň chce i na rozhlednu, se musí u nás objednat předem. Telefonicky nebo e-mailem. Na rozhlednu se jde provozem, poslední metry se musí vystoupat po schodech a ochoz má roštovou podlahu. Proto musí mít každý na nohou pevnou obuv a vhodné oblečení pro turistiku. Také by každý měl zvážit, zda mu jeho zdravotní stav výstup dovolí. Výtah vyveze návštěvníky do 28. patra, tedy jen do výšky 132 m, poté se musí ještě po 46 schodech.  Pokud někdo trpí klaustrofobií či má potíže s pohybovým aparátem, tak by si měl asi cestu nahoru rozmyslet,“ říká Dana Daňková, průvodkyně infocentra.

Informační centrum klasické energetiky Elektrárny Ledvice je otevřené od úterý do soboty od 8 do 16 hodin (s výjimkou státních svátků). V případě větších skupin si lze jeho návštěvu předem objednat po telefonu (+420 411 102 313) či prostřednictvím e-mailu:infocentrum.ele@cez.cz. Maximální kapacita IC pro jednu skupinu je 50 osob (kapacita kinosálu).  Na rozhlednu je na základně objednávky umožněn výstup od úterý do soboty, vždy v 8, 10, 12 a 14 hodin. Je přitom počítáno s tím, že skupiny návštěvníků budou i více než desetičlenné, takže se nahoru podívají postupně, proto rozmezí dvou hodin.

„Prakticky do konce srpna probíhal jakýsi zkušební provoz rozhledny. Protože se osvědčil, rozhodli jsme se pro jeho zachování ve stejné podobě. Každopádně ovšem doporučuji, aby se každý pro jistotu před plánovanou návštěvou rozhledny podíval na internetové stránky infocentra. Na nich nalezne vždy aktuální informace. Jsme přece jen plně funkční elektrárenský provoz, takže se může klidně stát, že z nějakých technických důvodů nebude v určitém čase přístup na rozhlednu možný,“uzavírá Jiří Šinágl, ředitel Elektrárny Ledvice a Paroplynu Počerady.