6. 1. 2022

V Dukovanech stále roste zájem o třetí dávku vakcíny proti covid-19

Zájem zaměstnanců ČEZ o posilující dávku vakcíny přímo na pracovišti obou jaderných elektráren stále roste. Přímo v Jaderné elektrárně Dukovany má od včerejšího dne posilující dávku už více jak 530 zaměstnanců a na další lednové termíny je už nyní přihlášeno dalších 500 zájemců. Hlavním cílem ČEZ je ještě více posílit míru proočkovanosti zaměstnanců elektráren proti nadcházející vlně nemoci.

ČEZ nabízí očkování přímo na pracovišti zaměstnancům Dukovan už od konce září. Očkování pracovníků je dobrovolné a jejich zájem o posilující třetí dávku od prosince prudce roste. „V Dukovanech a Temelíně se proočkovanost blíží 90 procentům, takže nyní je už očkování hlavně o posilujících dávkách. I proto počítáme s tím, že s tímto programem budeme pokračovat i v dalších měsících,“ uvedl Daniel Rous, ředitel Útvaru ochrana Skupiny ČEZ.

 Během odstávky, která aktuálně probíhá na druhém výrobním bloku, denně vstupuje do elektrárny kolem 2.500 pracovníků. „V rámci zvyšování spolehlivosti výroby může posilující očkování přímo na pracovišti využít každý pracovník. Díky tomu je od prosince zájem tak vysoký, že se vypsané termíny zaplní během pár dnů. Stále proto přidáváme nové termíny. Tento odpovědný přístup zaměstnanců hodnotím s ohledem na probíhající i následující odstávku pro výměnu paliva velmi pozitivně,“ popisuje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 V obou jaderných elektrárnách stále platí řada ochranných preventivních opatření. Vedle povinnosti nošení ochrany dýchacích cest energetici už déle než rok, přímo v elektrárně provozují testovací centrum. V rámci prevence proti variantě omikron se elektrárna aktuálně připravuje na významné navýšení testování zaměstnanců v souladu s platným nařízením až na několik tisíc testovaných osob týdně a u profesí, které to umožňují, znovu zavádí výkon práce z domova. Od 10. ledna uzavírá provoz Infocentra a vstup do elektrárny pro všechny exkurze a návštěvy. Elektrárnu ale bude možné i nadále navštívit prostřednictvím virtuálních prohlídek, které jsou určeny pro školy i pro veřejnost.