2. 5. 2024

V Dukovanech začaly první letošní maturity - na ty jaderné se studenti bez výjimky těší

První „maturity“ letošního roku má úspěšně za sebou 32 účastníků unikátního projektu Jaderná maturita. Prvního ze tří turnusů letošního 16. ročníku této odborné stáže, který odstartoval v minulém týdnu v Jaderné elektrárně Dukovany, se účastnili studenti sedmi gymnázií. Králem, který nejlépe uspěl v závěrečném testu, se stal student Gymnázia Moravský Krumlov Petr Walla. Do konce školního roku se na Jadernou maturitu přihlásilo na sto mladých zájemců o jadernou energetiku z celkem 31 středních škol z celé České republiky.

 První kolo Jaderné maturity začalo ve středu 24. dubna a účastnilo se ho 8 studentek a 24 studentů vybraných středoškoláků. Čtvrtinové zastoupení dívek, potvrzuje, že téma energetiky a fyziky není jen mužská záležitost. Mezi účastníky byli studenti gymnázií z Brna, Ivančic, Moravského Krumlova, Moravských Budějovic, Třebíče, Velkého Meziříčí a Znojma. Další dvě kola stáží pro úspěšné zájemce proběhnou v květnu a červnu.

 „Jaderná maturita je příležitost, jak navázat spolupráci mezi studenty se zájmem o energetiku a elektrárnu. Zájem ze strany studentů o účast je rok od roku větší. V nejednom případě se stala motivací pro budoucí volbu zaměstnání nebo studia oboru na vysoké škole,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 Během třídenní stáže si účastníci vyslechli přednášky o fungování jaderné elektrárny a provedli několik výprav přímo do provozu, kde se na vlastní oči podívali, jak se v Dukovanech vyrábí čistá bezemisní elektrické energie, pokrývající přes 20 % celkové spotřeby ČR. „Nejvíc mě zaujal simulátor blokové dozorny. Líbilo se mi, že jsem zkušebně vypnul hlavní cirkulační čerpadlo č. 6,“ říká Petr Walla, student gymnázia v Moravském Krumlově, kterého ředitel elektrárny Roman Havlín prohlásil Králem prvního turnusu Jaderné maturity. Do budoucna by Petra na jaderné elektrárně Dukovany zajímala práce IT specialisty. Na druhém místě se v závěrečném znalostním testu umístil student Václav Vostal z Gymnázia Třebíč a třetí místo obsadil Jan Švec z brněnského gymnázia na tř. Kpt. Jaroše.

 Mezi tématy přednášek a diskusí s odborníky nechyběla ani přednáška k přípravě výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech. Na závěr účastníci stáže dostali nabídku stipendia, které mohou získat již od příštího školního roku.