3. 11. 2017

V Hulíně mají 10 nových lip, babička jednu vysadila pro vnučku Karolínu

Podzimní výsadba stromů je v plném proudu, a to platí i pro město Hulín na Zlínsku. Díky padesátitisícovému příspěvku Nadace ČEZ vysadili místní v lokalitě Podstávek alej deseti lip a 120 sazenic ptačího zobu jako bariéru proti větru, prachu i vhodné místo pro hnízdění ptáků.

Do sázení se i přes sychravé počasí čile zapojila také 74letá Drahomíra Střalková. „Přece nebudu sedět doma. Celý život jsme pracovali kolem domu, dříve bylo tady na louce hřiště, o které se starali všichni sousedé. Tak jsem ráda, že můžu zase pomoct,“ svěřila se důchodkyně, která vysadila lípu pro svou vnučku Karolínu. „Chtěla taky přijít, ale studuje cestovní ruch ve Zlíně a k tomu nějaký obor se zvířaty v Praze, takže se ani nestihla vrátit do Hulína. Ale ta lípa jí bude pořád ukazovat směr k rodnému městu,“ dodala babička.

Na sázení lipové aleje se měli místní sejít ve sváteční sobotu 28. října v 9 hodin, mnozí ale přicházeli vyzbrojeni rýči a motykami až později. „Hulíňané mají na všechno dost času. Ale oni dojdou,“ vysvětlil starosta Roman Hoza, který se do sázení sám aktivně zapojil. A dodal, že jde už o třetí alej, kterou město s aktivní podporou občanů v poslední době vysadilo. První dvě financovali radní z městského rozpočtu, na tu nejnovější už se jim podařilo získat příspěvek energetiků.

„Aleje lemující cesty a silnice patří mezi žadateli v grantovém programu Stromy k těm nejoblíbenějším. V Hulíně přitom mysleli nejen na vzhled komunikace a přínos zeleně pro obyvatele města, ale také na ptactvo, což se mi líbí,“ sdělila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.