26. 4. 2022

V Jaderné elektrárně Dukovany se opět maturuje

K netradičním místům, kde probíhají maturitní zkoušky, se po dvouleté pauze připojila i Jaderná elektrárna Dukovany. Elektrárna se tak opět otevřela studentům středních škol pro absolvování Jaderné maturity. Tato vzdělávací stáž se bude díky rostoucímu zájmu studentů konat letos hned třikrát – v dubnu, květnu a červnu. Dohromady se jí zúčastní na sto mladých zájemců o jadernou energetiku, a to nejen z regionu elektrárny. Přijedou studenti gymnázií a průmyslovek např. z Ostravy, Prahy nebo Dobrušky.

První kolo Jaderné maturity začíná už ve středu 27. 4. Během tří dnů si studenti vyslechnou přednášky o fungování jaderné elektrárny a podívají se přímo do provozu, kde se vyrábí čistá bezemisní elektrické energie, pokrývající přes 20 % naší celkové spotřeby. V průběhu stáže si účastníci vyzkouší, jaké to je řídit elektrárnu z blokové dozorny, dále navštíví strojovnu, sklad použitého jaderného paliva, chladicí věže i havarijní štáb.

 Mezi zajímavými tématy přednášek a diskusí s odborníky nebude chybět ani přednáška k přípravě výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech. To je téma, které v současnosti mezi studenty, kteří se na studijní stáž hlásí, silně rezonuje.

Jaderná maturita je pro studenty jedinečnou příležitostí nejen pro ověření znalostí o fungování elektrárny, ale také příležitostí, jak s elektrárnou navázat spolupráci i do budoucna. V nejednom případě se stala motivací pro budoucí volbu zaměstnání nebo studia oboru na vysoké škole,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 Pracovní stáže proběhnou v termínech 27. - 29. dubna, 18. - 20. května a 8. - 10. června. Mezi stovkou letošních účastníků je přihlášena třetina dívek. „Rostoucí zájem o účast i množství dotazů potvrzuje zájem o energetiku včetně jaderné,“ říká Linda Navrátilová, specialista strategického náboru Skupiny ČEZ – JE Dukovany. Na závěr Jaderné maturity čeká všechny účastníky závěrečný písemný vědomostní test. Autora nejúspěšnějšího znalostního testu pak energetici ocení titulem „Král jaderné maturity“.