13. 4. 2019

V Mistřicích na Slovácku vysadili vedle zaniklého vinohradu švestkovou alej

Místo dobrého vína kvalitní slivovice – tak by se dal s nadsázkou popsat záměr zastupitelů a zahrádkářů z Mistřic nedaleko Uherského Hradiště. Na dohled od zaniklého vinohradu se rozhodli vysadit ovocnou alej, v níž budou dominovat slivoně. „Tedy pokud se uchytí. Ale vzhledem k tomu, že jsme je dnes sadili v dešti, mlze a velké zimě, tak věřím, že budou mít tuhý kořínek,“ řekl Vlastimil Jánoš, starosta vesnice s více než tisícovkou obyvatel. Na nákup stromů přispěla obci Nadace ČEZ bezmála 150 tisíc korun.

A právě slivovice hrála důležitou roli i při sázení. Zatímco děti po vysazení prvních stromů spěchaly do tepla svých domovů, na chlapy čekalo 46 již poměrně vzrostlých stromů, které mají později sloužit jako zábrany proti sněhovým závějím i jako větrolamy. Dnes roli větrolamů plnili v nepříjemném severním větru místní zahrádkáři a tekutý doping tak byl nejen příjemnou, ale téměř nutnou součástí občerstvení, které včetně koláčů připravily místní dobrovolnice výhradně z domácích zdrojů.

Starostu těší, že s nápadem na vysazení stromů přišli právě zahrádkáři, kterým se v poslední době daří a patří k tahounům obecního života. „Vybudovali ovocnou školku, ze které si můžou zájemci odnést rouby zajímavých odrůd. Své záhony tam mají i děti ze školy, které pěstují vlastní zeleninu a přitom můžou koštovat, co právě roste, na výzvědy chodí i prckové ze školky. A místo schůzování se setkávají vždycky na zahradě jednoho ze svých členů, kterému odborně pomáhají při řezu, roubování nebo tvarování korun stromů,“ řekl Vlastimil Jánoš s tím, že zahrádkáři se zavázali nejen k vysazení nové aleje, ve spolupráci s dětmi z místní školy o ni chtějí i pečovat.

Nadace ČEZ dosud podpořila více než 400 projektů zaměřených na výsadbu zeleně a obyvatelé měst a obcí zasadili přes 92 000 stromů či keřů. Jeden strom za svůj život přitom z atmosféry odebere přibližně jednu tunu CO2. Slouží rovněž jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy, větrolam nebo protihluková stěna.     

„Zájem měst a obcí o výsadbu zeleně neustává, a nás těší, že jim v tom můžeme vycházet vstříc. Vždy máme radost, když vidíme, že se do výsadby zapojí také děti, které si díky tomu mohou od útlého věku uvědomit, jak jsou stromy důležité,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.