23. 1. 2021

V novém grantovém programu Neziskovky získaly organizace z Olomouckého kraje od Nadace ČEZ téměř 400 tisíc korun

Každý den se starají o staré, nemocné, nemohoucí, tělesně či duševně hendikepované nebo o ty, kteří všechno ztratili a nemají, kam jít. Veškeré získané peníze investují do lepší péče o své klienty. Nový grant Neziskovky 2020 jim ale umožní na chvíli se soustředit i na sebe: osvojit si nové dovednosti, zlepšit se v těch stávajících, odborně se posunout. V loňském roce takto Nadace ČEZ podpořila 58 neziskových organizací z celé republiky celkovou částkou 4 996 950 korun, určenou na jejich profesionalizaci.

Nečekaná pomoc potěšila zaměstnance i klienty pěti neziskovek v Olomouckém kraji, kterým Nadace ČEZ přispěla na jejich rozvoj 386.380 Kč.

„Z naší dlouholeté spolupráce s mnoha neziskovkami víme, že na zvyšování kvalifikace zaměstnanců, zaplacení externích školitelů, nebo rozšiřování poskytovaných služeb pomocí nových odborníků či speciálního vybavení často nezbývají finance. I proto jsme se rozhodli nabídnout pomocnou ruku,“

uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Neziskovky podporu uvítaly. „Získání nadačního příspěvku z Nadace ČEZ nás všechny velmi potěšilo, neboť vzdělávání bude trošku i za odměnu. Jsme rádi, že na nás někdo myslí a poskytne nám možnost zlepšit nejenom naše pracovní kompetence, ale i náladu v kolektivu,“ vysvětlila přínos grantu Štěpánka Beníčková, ředitelka obecně prospěšné společnosti SOUŽITÍ 2005, která v Mikulovicích na Jesenicku na česko-polských hranicích provozuje centrum sociálních služeb s 50 malými byty pro seniory a v regionu zajišťuje i terénní pečovatelskou službu. Podobně to vidí i v olomouckém Hospici na Svatému Kopečku. „V době, kdy ochabuje podpora neziskových organizací státem, jsou takovéto nadační granty o to důležitější. Díky programu Neziskovky můžeme zrealizovat projekt, který vylepší naše služby klientům i pracovní prostředí pro zaměstnance,“ řekla šéfka hospice Marta Šťastná.

Na základě pozitivního ohlasu se Nadace ČEZ chystá grant Neziskovky vypsat i letos rok na jaře. 

Výběr z projektů podpořených z programu Neziskovky v Olomouckém kraji

Hospic na sv. Kopečku (150.000 Kč)

FYZIOTERAPEUT ULEHČÍ ZAMĚSTNANCŮM I KLIENTŮM

Díky grantu Nadace ČEZ přijme Hospic na Svatém Kopečku na částečný úvazek fyzioterapeuta, který naučí zaměstnance hospice, jak s klienty cvičit. Ošetřovatelská rehabilitace totiž pomáhá jako prevence proleženin a ochabování svalů, klienti díky ní získají zpět alespoň část své samostatnosti, tedy možnost napít se, podat si věci ze stolečku u postele nebo udělat pár kroků bez pomoci personálu. Fyzioterapeut zároveň naučí zaměstnance, jak klienty správně polohovat, přesouvat na vozík nebo posadit bez toho, aniž by přetěžovali svá záda.

„Grantový program Neziskovky vnímám velmi pozitivně. V období, kdy ochabuje podpora neziskových organizací státem, je podpora ze stran nadací o to důležitější. Hospic díky tomuto programu můžeme zrealizovat projekt, který pomůže vylepšit naše služby klientům i pracovní prostředí pro zaměstnance. A za tuto možnost děkujeme,“ řekla ředitelka hospice Marta Šťastná. 

SOUŽITÍ 2005 Mikulovice (50.000 Kč)        

VESELEJŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ

Organizace se v roce 2020 potýkala s omezeními v souvislosti s koronavirem a pracovní kultura se kvůli tomu smrskla na poskytování základních služeb klientům. Nikdo nesměl vykonávat žádné aktivity vedoucí k psychohygieně, klienti i zaměstnanci byli ve stresu. „Proto mne napadlo připravit pro zaměstnance speciální vzdělávání zaměřené na prevenci proti syndromu vyhoření a také na rozvoj praktických technik práce s imobilními klienty,“ vysvětlila ředitelka společnosti Štěpánka Beníčková s tím, že podobné kurzy připravené na míru pro zaměstnance a cílovou skupinu klientů jsou mnohem nákladnější než vzdělávání pro neurčitou skupinu pracovníků. Díky grantu Nadace ČEZ si ho ale mohou dovolit. „Jsme rádi, že na nás někdo myslí a poskytne nám možnost zlepšit nejenom naše pracovní kompetence, ale i náladu v kolektivu,“ řekla Štěpánka Beníčková.

Jejím cílem je připravit pro pracovníky kurzy, ve kterých si vyzkouší různé techniky manipulace s klienty tak, aby si šetřili své zdraví. Další část kurzů se bude týkat psychohygieny zaměstnanců. „Ve vypjatých a stresových situacích je každý blízko vyhoření a loňský rok byl pro nás zkouškou fyzických i psychických sil. Proto je pro nás důležité konzultovat s odborníky, jak zvládat emoce, jak se chovat ke kolegům, klientům i rodinným příslušníkům, jak relaxovat i mimo sportoviště, tělocvičny a další veřejné služby, které již několik měsíců nefungují,“ dodala šéfka obecně prospěšné společnosti SOUŽITÍ 2005, která věří, že díky grantu Nadace ČEZ budou letošní kurzy více zábavou než povinností splnit hodiny vzdělávání. 

Domov sv. Norberta na Svatém Kopečku (100.000 Kč):

NOVÝ BEZPEČNOSTNÍ A PROTIPOŽÁRNÍ SYSTÉM

Českomoravská provincie Kongregace sester premonstrátek chystá v Domově sv. Norberta, kde provozuje pečovatelskou službu a pomáhá starým lidem, kteří bydlí v prostorách kláštera, instalaci bezpečnostního a protipožárního systému. Bude hlídat klienty i kanceláře a zároveň zjednoduší a zpřesní evidenci docházky. „Z dřívějších zkušeností víme, že hlásiče požáru zde akutně potřebujeme. Zatím se nám naštěstí vždy povedlo odhalit nebezpečí včas a škody byly zanedbatelné, ale chceme předejít riziku, které je opravdu velké,“ řekla vedoucí Domova sv. Norberta Zita Lukáčová. Za zbytek peněz by ráda na chodbě kláštera vytvořila koutek s pěknou vyhlídkou, kde se lidé mohou potkat a trávit společný čas.

„Grant Nadace ČEZ je pro nás v současné době snad jedinou možností, jak se postarat o bezpečnost a pohodlí našich klientů,“ dodala Zita Lukáčová.

Domov se zvláštním režimem Bílsko (100.000 Kč):

VZDĚLÁVÁNÍ, NA KTERÉ JE TĚŽKÉ SEHNAT PENÍZE

Domov se zvláštním režimem v Bílsku nedaleko Litovle, který pečuje o lidi s chronickým duševním onemocněním, využije peníze z grantu Neziskovky na zvyšování kvalifikace pracovníků, kteří pracují přímo s klienty. „Jde o školení externí akreditovanou společností i interními pracovníky s důrazem na dobrou praxi, předcházení syndromu vyhoření, práva klientů i ergoterapii,“ vysvětlil ředitel obecně prospěšné společnosti Mirko Spurník.

„Program Neziskovky nám umožnil získat prostředky na věci, na které takzvaně nejsou peníze. Na běžný provoz jsme schopni finanční prostředky zajistit, ale chybí nám finance na školení nebo na ergoterapeutické a zdravotní pomůcky. V tomto ohledu je nový program Nadace ČEZ opravdu potřebný,“ dodal šéf domova.