21. 3. 2021

V Rožnově se narodilo 20 jehňat, díky Nadaci ČEZ už letos pomohou s péčí o beskydské pastviny

Na rožnovském statku ČSOP Salamandr se narodilo přes 20 jehňat, které se už letos připojí ke zhruba 130člennému stádu svých rodičů a pomohou jim při obnově horských pastvin. Přeměnu zarostlých luk na pastviny, díky níž se do Beskyd vrací původní rostliny a motýli, dlouhodobě podporuje také Nadace ČEZ. V loňském roce přispěli energetici Salamandru 300 tisíc korun.

„Je to náročná a dlouhodobá práce, její výsledky se neprojeví z roku na rok. Nejdříve musíme louku vyčistit od náletů, vysekat starou trávu a pak na ni paseme ovce a doséváme byliny, hlavně mateřídoušku a dobromysl. To je znamení pro motýly, kteří na louce najdou pastvu s potřebným nektarem, a začínají se vracet do míst, kde byl původně jejich výskyt běžný,“ říká předseda ČSOP Salamandr Vojtěch Bajer a dodává, že návrat motýlů na beskydské pastviny potvrdilo už několik odborných studií.

„Modrásek je takzvaný deštníkový druh. Když se v nějaké lokalitě objeví, je to pro nás dobrý signál, že se na místo začnou vracet i další motýli a jiný hmyz, tolik potřebný zachování pestrosti přírody a krajiny,“ upřesňuje Vojtěch Bajer. Salamandr pečuje v Beskydech a na Valašsku přibližně o 40 pastvin s rozlohou kolem 40 hektarů, což je území podobně velké jako 55 fotbalových hřišť.

Posláním ČSOP Salamandr je zachování a šetrný rozvoj přírodního a kulturního dědictví Beskyd. Hlavním cílem organizace je zajištění praktické péče, informovanosti a odborných činností, které přispějí k zachování a rozvoji tohoto dědictví. Organizace působí již více než 20 let především ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.