14. 11. 2022

V Temelíně covid nepodceňují. Svým zaměstnancům letos nabídli hned několik termínů nechat se očkovat.

Usnadnit přístup k očkování proti nemoci covid a posílit kolektivní imunitu pracovníků kritické infrastruktury. To jsou hlavní důvody, proč společnost ČEZ v letošním roce hned pětkrát zorganizovala očkování svých zaměstnanců a jejich rodinných příslušníků přímo na pracovišti. Letos tuto možnost využily více než tři stovky lidí. V drtivé většině šlo o posilující čtvrtou dávku. Celkově je v Temelíně naočkováno téměř devadesát procent zaměstnanců.

Očkování energetiků v prostorách vlastního testovacího centra provádí najatá zdravotnická organizace. Pro pracovníky Temelína je očkování dobrovolné. Lidé si mohou vybrat jednu ze dvou vakcín – Pfizer/Biontech a Moderna.

„Je jen dobře, že současná situace není tak dramatická jako v minulých letech. Není to ale důvod k podcenění, proto se snažíme zájemcům očkování co nejvíce usnadnit. Zázemí a systém máme v Temelíně vybudovaný, navazujeme tak pouze na očkování, které tady v určitých intervalech stále probíhá,“

uvedl Daniel Rous, bezpečnostní ředitel Skupiny ČEZ.

ČEZ pro temelínské zaměstnance zajišťuje očkování během celého roku. Naposledy v Temelíně očkovali v polovině října. Celkově tak letos pro své zaměstnance a rodinné příslušníky energetici připravili pět možností nechat se očkovat. S ohledem na příznivou situaci zatím nebyl důvod, aby na jaderných elektrárnách přijímali zvýšená ochranná opatření.

„Pokud to bude potřeba, jsme schopni posílit ochranu velice rychle. Systém máme z minulosti nastavený a opatření budeme přijímat v návaznosti na vývoj,“

doplnil Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.