15. 9. 2021

V Temelíně cvičili reakci na dopravní nehodu při přepravě jaderného paliva

Bagr naráží do transportního vagonu vezoucího kontejner s použitým palivem. Takový byl scénář pátého letošního cvičení, které proběhlo v Jaderné elektrárně Temelín. Přestože se jednalo o jedinou vážnější zápletku, trvalo cvičení celé dopoledne a zapojila se do něj padesátka odborníků.

Řešení málo závažných, ale naopak pravděpodobnějších, událostí je i letos součástí plánu havarijních cvičení v elektrárně Temelín.

„Smyslem těchto jednoduchých tréninků je kvalitně a rychle situaci vyřešit a zabránit dalšímu rozvoji. Ze světa známe příklady, kdy závažným událostem mnohdy předcházely méně významné chyby,“

uvedl Jan Kruml, ředitel JE Temelín.

Do cvičení se zapojilo pět desítek odborníků z ČEZ. Sešel se havarijní štáb, na místě nehody zasahovali hasiči, zdravotníci, dozimetristé a speciální havarijní skupina pro přepravu jaderného materiálu. Protože se jednalo o jaderný materiál, tak z dálky na vše dohlížela speciální policejní jednotka. Úkolem hasičů bylo zabránit úniku oleje do životního prostředí. Vedle toho pomáhali zdravotníkům při záchraně zraněné osoby. Dozimetristé kontrolovali radiační situaci kolem kontejneru. Ten je na podobné pády projektován a odolnost při pádových zkouškách je důležitou podmínkou pro udělení licence. Musí například odolat pádu z devíti metrů na pevnou podložku. Navíc je stanovena i maximální rychlost vozidla, které kontejner převáží. Ta nesmí překročit 5 km/h.

Pro Temelín to bylo letos páté z plánovaných sedmi cvičení. ČEZ v úvahu bere všechna možná rizika. Vedle radiačních a technologických nehod je to například eliminace požárů, ekologických nebo traumatologických událostí.