18. 12. 2023

V Temelíně děti nechávaly dopis Ježíškovi

Vyrobit si andělskou čelenku, nechat dopis pro Ježíška a zazpívat si koledy. Takovou možnost měly děti o víkendu v Infocentru Jaderné elektrárny Temelín. Užít si adventní atmosféru přišly k Temelínu desítky lidí.

Ze Ševětína přijela rodina Vozábalova. O akci se dozvěděla na Instagramu. „Líbí se mi tu, už jsem si udělala čelenku. Od Ježíška si přeju česacího koníka,“ uvedla sedmiletá Anička. A mladší Gábinka dodala: „Také si přeju koníka a s panenkou.“

Společný hudební program byl v režii Ondřeje Nedorosta, hudebníka z Velešína, který pro přítomné zazpíval a zahrál na kytaru a housle známé vánoční písně a koledy. „Je to pro mě netradiční prostředí. Hrálo se mi tu naprosto skvěle, elektrárna mě nabila vánoční energií. Muzika je mou hlavní náplní, pokud budu pozvaný, rád do Temelína zase přijedu,“ říká hudebník, se kterým si koledy zazpívali všichni účastníci.

Spokojeni byli i organizátoři.

„Chtěli jsme především navodit vánoční atmosféru. Děti vyráběly, zpívaly, mohly si dát punč a nechat dopis pro Ježíška. Tak snad byly spokojené a Ježíšek jim jejich přání splní,“

uvedla Jana Gribbinová, vedoucí skupiny vnitřní a vnější komunikace elektrárny Temelín.

 

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 15,4 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.