31. 3. 2020

V Temelíně jsou roušky stejně důležité jako žluté kombinézy u reaktoru

Neuvěřitelných 1224 roušek už ušila se svými devíti kolegyněmi Jana Janoušková z temelínského centra řízení dokumentace. V Jaderné elektrárně Temelín jich tak od zaměstnanců dohromady shromáždili už 1500. Dalších 290 vybrali energetici v elektrárně Dukovany.

V souvislosti s ochranou proti koronaviru už v Temelíně přijali téměř dvě desítky opatření, která mají ochránit zdraví pracovníků a zajistit bezpečný provoz. K těm posledním patřilo například zakrývání úst a nosu.

„Pro každého pracovníka v elektrárně se nám podařilo v tuto chvíli zajistit tři roušky. Další roušky postupně nakupujeme. Jsou teď stejně důležité jako kombinézy v kontrolovaném pásmu nebo helmy na strojovně,“

uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Navíc elektrárna získala 1500 roušek od vlastních zaměstnanců.

„Je úžasné, jak se lidé dokáží semknout, pomáhají si navzájem. Chodí lidé, kteří nám věnují jednu nebo dvě roušky, které ušili doma, ale také kolegyně, které jich nosí desítky až stovky, někdy je skoro neunesou, strávily na nich desítky hodin. A nic za to nechtějí,“

říká Jana Gribbinová, která v Temelíně sběr organizuje.

Šije celý ČEZ

Do šití roušek se zapojili i další zaměstnanci Skupiny ČEZ. V Ostravě si 121 pracovníků ČEZ Distribuce rozdělí 242 domácích roušek. Stovku roušek ušily a nabídly svým kolegům pracovnice z plzeňského call centra. Stejný počet roušek si rozdělí zaměstnanci ze středočeské ČEZ Distribuce, v Praze. Desítky roušek přinesli zaměstnanci ČEZ do Děčína a Hradce Králové.

První preventivní opatření přijal ČEZ už na přelomu února a března a postupně je doplňuje a rozšiřuje. Konkrétně uzavřel infocentra, posílil hygienu, osobní schůzky nahradil skypovými konferencemi, upravil provoz jídelen a bufetů, pravidelně desinfikuje autobusy pro návoz zaměstnanců nebo všem zaměstnancům kontroluje u vstupu do elektrárny tělesnou teplotu. Pro provoz klíčoví zaměstnanci pracují v upraveném směnovém režimu. Místo původních šesti směn se nově střídají čtyři směny. Dvě směny zůstávají doma jako záloha.