4. 5. 2022

V Temelíně se narodila sokolí mláďata

Radostná událost potkala v těchto dnech Jadernou elektrárnu Temelín. V budce na druhé nejvyšší stavbě v areálu elektrárny se narodila mláďata sokola stěhovavého. Jejich zdravotní stav dnes zkontroloval zkušený ornitolog, který mladé sokoly také okroužkoval. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology už od roku 2011.

„Mláďata jsou v dobrém stavu, mají se čile k světu. Jde o tři samičky staré necelé dva týdny,“ konstatoval krátce po kontrole Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.

Pod dohledem sokolí mámy ornitolog mláďata rovnou také okroužkoval.

„Hliníkové kroužky jsem sokolím mláďatům nasadil na obě nohy. Jeden značí, že jde o sokola z České republiky. Ten se kontroluje při odchytu, druhý pak umožňuje kontrolu na dálku pomocí dalekohledu,“

doplnil Václav Beran.

Ornitolog kroužky nasadil podle velikost nohy. „Je to bezpečné, i přes nízký věk sokolům noha už neroste,“ upřesnil.

V budce na stometrovém ventilačním komíně elektrárny Temelín se mláďata zdrží přibližně měsíc a půl. Pak své rodné hnízdo opustí. První dva roky bývají sokoli hodně bouřliví, různě se potulují, uletí třeba i stovky kilometrů. Výjimkou tak není, že na ně narazí třeba kolegové z Francie. Hnízdit začínají kolem třetího roku života,“ vysvětluje Václav Beran.

Sokoli pro elektrárnu nepředstavují žádný problém. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů, energetici tak pouze využili prostor, který slouží pro případné pochůzky.

Temelínskému páru se mládě narodilo po dvou letech hnízdění. Dalších sokolích přírůstků se temelínští mohou dočkat za rok, protože podle ornitologů sokolí páry na jednom místě zůstávají i patnáct let.

„Nejsou to jen sokoli. Naše jaderné elektrárny představují relativně klidný, chráněný a čistý prostor, bez postřiků či znečištění, který láká nejen ptáky. Důkazem je i třeba velmi kvalitní med z obou areálů, pěstujeme zde bylinky,“

vysvětluje člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Sami temelínští si sokolí mláďata rovnou také pojmenovali. „Máme radost, že se to po dvou letech povedlo. Vzhledem k tom, že k narození došlo v závěru dubna, tak pro pojmenování jsme se inspirovali jmény z tohoto období, máme tedy Valerii, Evženii, Alexandru,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 120 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. „Skupina ČEZ na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje s ornitology od roku 2011. Za více než deset let tak z provozů Skupiny ČEZ vzlétlo minimálně 114 mláďat,“ uvedla Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

V roce 2021 probíhalo sledování sokolů stěhovavých v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.