15. 11. 2020

V Úbislavicích se ke hřbitovu dostanete novou lipovou a třešňovou alejí

Hradec Králové, 15. listopadu 2020 – Podzimní listopadový víkend se vydařil, a tak obyvatelé Úbislavic vysadili novou alej třešní a lip vedle kostela se hřbitovem. Obci na výsadbu přispěla Nadace ČEZ prostřednictvím grantového řízení Stromy částkou 12 tisíc korun.

V Úbislavicích, vísce nedaleko Jičína, v pohádkovém kraji loupežníka Rumcajse, se od soboty místní obyvatelé mohou procházet novou alejí třešní a lip. Hned vedle malebného kostelíka a hřbitova o víkendu vysadili nové stromky, na které jim přispěla Nadace ČEZ. V místě, kde byly náletové rostliny, se tak obnovila třešňová alej, typická právě pro Úbislavice.

Počet pracantů, byl kvůli pandemii výrazně omezen, ale o to víc se přítomní vrhli do sázení. Na  pomoc si vzali lopaty, krumpáče, ale i techniku. Výsadbu provedli sami, ale s výběrem a péčí o stromky pomáhá odborná firma.

„ Je škoda, že se nás nemohlo sejít víc. Ale i tak jsem moc rád, že stromy jsou zasazené a ještě jednou děkuji Nadaci ČEZ za podporu“, říká starosta obce Miloš Urban.

A když se novou alejí vydáte od Kostela Narození Panny Marie polní cestou, můžete dojít až na nedalekou zříceninu bývalého hradu Kumburk. Ale pozor, pokud cestou uvidíte loupežníka Rumcajse, raději se mu vyhněte😊  

 

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011.

 Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

 


Šárka Lapáčková Beránková

mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

 

 

Kontakt:

Skupina ČEZ                                                          Nadace ČEZ

Šárka Lapáčková Beránková                                   Eva Mayerová

tel: 602 415 282                                                    tel. : 724 402 620

sarka.berankova@cez.cz             eva.mayerova@cez.cz