11. 4. 2017

Ve středních Čechách vzniklo již 65 Oranžových hřišť, nejnovější pro nejmenší děti mají Vrchotovy Janovice

Vrchotovy Janovice – Další multifunkční hřiště pro děti ve věku od 3 do 12 let přibylo ve středních Čechách v úterý 11. dubna do veliké rodiny Oranžových hřišť realizovaných díky finančnímu přispění Nadace ČEZ. Nachází se u sportovního areálu ve Vrchotových Janovicích, přičemž jeho realizace stála 186 884 korun. Nové moderní a hlavně pro děti bezpečné atrakce vyrostly na místě původního hřiště s již zastaralými a neopravitelnými herními prvky.

„Toto krásné nové hřiště máte díky Nadaci ČEZ, která nám dala penízky, abyste si mohli všichni hezky hrát. Řekněte každému, že ho máte, aby také přišli a chodilo vás sem tak co nejvíce,“ přivítala mezi prolézačkami, houpačkami, lávkou se sítí, kolotočem, lanovou dráhou a dalšími houpadly drobotinu z místní mateřinky starostka Marcela Čedíková. Kvitovala přitom, že dětské hřiště vyplnilo opět prostor u sportovišť, která využívají hlavně dospělí.

Každý si na novém Oranžovém hřišti našel to své. Prakticky všechny jeho atrakce byly plně obsazeny.

„Nyní se tatínkové mohou například dívat na fotbal a miminky pod dřevěným přístřeškem probírat rodičovské věci, aniž by měli starost, kam se svými ratolestmi. Přes Vrchotovy Janovice navíc vedou turistické trasy a cyklotrasy, takže hřiště využijí nejen děti z místní školky a školy, ale určitě i návštěvníci, kteří půjdou či pojedou kolem,“ dodala starostka městyse, který je známý svým zámkem, jehož poslední majitelkou byla Sidonie Nádherná. „Máme i unikátní park takové malé Průhonice na patnácti hektarech. Kromě zámeckých expozic Národního muzea je i ten velkým lákadlem pro turisty. Když se pak vydají ještě na procházku našimi ulicemi, mohou klidně s dětmi zamířit i na hřiště a strávit tak smysluplně další část svého výletu.“

Nadace ČEZ již v rámci celé České republiky podpořila od roku 2003 do 2017 realizaci 440 projektů „Oranžových hřišť“ za celkem 336 257 255 korun. V rámci středních Čech, včetně Prahy se jedná o 65 hřišť za celkem 51 441 257 korun. „Rodina Oranžových hřišť je opravdu velmi pestrá. Podle jejich funkčnosti a věkovému zaměření vyrůstají u mateřinek, základních či středních škol, ale třeba i na návsích, uprostřed panelových sídlišť, v již dlouhá léta fungujících sportovních areálech či ve volné přírodě. Nejoblíbenější jsou pochopitelně multifunkční dětská hřiště či sportoviště, sloužící jak školám, tak veřejnosti. Nově k nim nyní přibyla i realizace stále více populárnějších streetworkoutových hřišť,“ uzavřela Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.