25. 11. 2020

Ve Zdechovicích obnovili třešňovou alej

Hradec Králové, 25. listopadu 2020 – Třešňová alej byla ve Zdechovicích „odjakživa“, ale stromy již byly uschlé nebo za hranicí životnosti. Díky Nadaci ČEZ, která na obnovu přispěla částkou 149 915 korun, se tak mohou nejen místní obyvatelé procházet novou třešňovou alejí.

Obyvatelé Zdechovic, obce nedaleko Pardubic na východě Čech, se rozhodli obnovit historickou alej třešní. S pomocí Nadace ČEZ a jejího příspěvku 149 915 korun, tak mohli pořídit nové třešně. Třicet kusů nových stromků tak chrání před větrem, který je pro tuto obec typický. Další plus jsou sladké červené plody, které mohou místní i turisté ochutnat při svých procházkách.

Alej se nachází na západním okraji obce a spolu s malým lesíkem tvoří předěl mezi obcí a kamenolomem Zdechovice. Historicky zde byla třešňová alej, která patřila ke zdechovickému zámku. 

Před samotnou výsadbou bylo nutné pozemek vyčistit od starých třešní a různých náletových dřevin. Zároveň byla obnovena původní polní cesta tak, aby se alej znovu stala cílem vycházek místních dětí i dospělých. 

„Za příspěvek od Nadace ČEZ jsme velmi rádi a děkujeme. Alej bude sloužit k vycházkám po okolí dětem i dospělým. Jsme velmi rádi, že jsme s pomocí Nadace obnovili historickou alej, která zde stávala v minulosti,“ říká Radomír Stříška, starosta obce,

 Celý projekt byl konzultován s odbornou firmou, včetně zajištění výsadby a následné péče.

Kvůli pandemii se celá akce uskutečnila pouze v komorní sestavě a z plánovaného veřejného sázení tak sešlo. Ale počasí se vydařilo a místním dobrovolníkům společně s odbornou firmou se podařilo dát do země všech třicet kusů mladých stromků.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. „Sázení stromů považuji za skvělou věc a zároveň to vidím jako odkaz další generacím. Hlásí se k ní stále více obcí napříč Českou republikou. Uvědomují si, že stromy jsou důležitým prvkem okolní krajiny. Nejčastější volbou jsou pak stromy ovocné. Zájem lidí zapojit se do obecně prospěšných aktivit spojených s kultivací krajiny, kde žijeme, mě upřímně těší“ doplnila Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Kontakt:

Skupina ČEZ                                                        Nadace ČEZ

Šárka Lapáčková Beránková                               Eva Mayerová

tel: 602 415 282                                                    tel. : 724 402 620

sarka.berankova@cez.cz                                      eva.mayerova@cez.cz