3. 4. 2023

Velikonoční trhy i tvoření v Jaderné elektrárně Dukovany

K přípravám na blížící se oblíbené jarní svátky využili zaměstnanci elektrárny i veřejnost speciální velikonoční program Jaderné elektrárny Dukovany. Minulý týden prodávali v elektrárně velikonoční výrobky klienti neziskových organizací, o víkendu si pak návštěvníci infocentra sami vytvářeli velikonoční dekorace. Dorazilo na 400 návštěvníků.

V minulém týdnu přijeli do Dukovan neziskové organizace z okolí na tradiční velikonoční trhy. Výrobky z proutí, velikonoční perníky, textilní výrobky, vonné svíčky, keramiku ale i beránky a kraslice prodávali zaměstnanci a klienti z Domovinky a Vrátek Třebíč, Domova u lesa z Tavíkovic a organizace „Kuba to dá“ z Dobřínska.

Z Vrátek v Třebíči přijel prodávat výrobky i sedmadvacetiletý Kája. „Chtěl jsem si vyzkoušet něco nového a podívat se do elektrárny. Jindy pracuji v naší kavárně, kde připravuji kávu,“ říká Kája. V Tavíkovicích pracují s klienty v tzv. aktivizačních dílnách, kde pletou košíky, vytváří keramické a textilní výrobky. „Jsme moc rádi, že se naše výrobky zaměstnancům elektrárny líbí, pro klienty je to motivace k další práci,“ říká pracovnice domova Dyta Chytrová. Tržba za prodej výrobků dosáhla částky téměř 28 tisíc korun.

Přímo v infocentru elektrárny si pak o víkendu mohli velikonoční dekorace vyrobit sami návštěvníci. Velký zájem byl o pletení pomlázek, barvení vajíček, ale také o velikonočního zajíčka, který bylo možné jednoduše vytvořit z ponožky a rýže. Nechybělo dřevěné divadlo Honzy Hrubce, které přivezlo pohádku O princezně na hrášku. V zaplněném sále pak bylo možné vyzkoušet také 3D brýle a přenést se do útrob reaktoru nebo na 125 metrů vysokou chladicí věž. „V infocentru Dukovany jsme s rodinou poprvé. Líbí se nám tady, děti si užily nejen tvoření, ale i různé interaktivní prvky a naše nejstarší Klárka si také vyzkoušela virtuální realitu,“ říká návštěvnice Jaroslava Trojanová. 

Tematické víkendy se konají v Infocentru elektrárny pro velký zájem již poněkolikáté. Tradičně je to v období před Vánoci a Velikonocemi. Zrekonstruované Infocentrum nabízí pro podobné aktivity atraktivní prostředí. Vedle tematických programů se zde konají také zajímavé přednášky různých osobností, pořádají noční nebo speciální víkendové prohlídky.