15. 11. 2021

Virtuálně přímo k reaktoru. ČEZ představuje nejnovější skupinovou virtuální prohlídku v České republice

Sedět přímo v Infocentru a přitom potkat pracovníky na reaktorovém sále. Unikátní zážitek připravila společnost ČEZ pro návštěvníky temelínského Infocentra. Skupinová speciální prohlídka je pomocí brýlí s virtuální realitou přenese z kinosálu rovnou na reaktorový sál, do strojovny nebo přísně střeženého skladu použitého paliva. Energetici dnes představil virtuální prohlídku nejstřeženějších míst Jaderné elektrárny Temelín, tzv. ReakTour. Mezi prvními si ji rovnou vyzkoušeli žáci ze Střední průmyslové školy z Třebíče.

Nasadit si brýle a za několik málo okamžiků být nad jaderným reaktorem a sledovat, jak probíhá výměna jaderného paliva. Takovou možnost nově mají návštěvníci Infocentra Jaderné elektrárny Temelín. Přitom se kolem sebe můžou různě rozhlížet, jakoby na reaktorovém sále opravdu stáli. Někdy potkají reálné pracovníky, jindy je osloví průvodce prohlídky třeba z ochozu ve skladu čerstvého paliva. Popisuje, na co se právě dívají.

„Z reakcí návštěvníků víme, že největší zážitek je návštěva vlastního areálu elektrárny včetně nejdůležitějších budov. Ve většině z nich jsme schopni provoz ukázat, ale na jaderných elektrárnách to z bezpečnostních důvodů nejde. Paradoxně je ale jejich prohlídka nejzajímavější,“

říká Kateřina Bartůšková, vedoucí Infocenter Skupiny ČEZ.

Setkají se dokonce s reálnými operátory

Vlastní virtuální prohlídka trvá necelých dvacet minut. Návštěvníci se přitom podívají do nezajímavějších míst v elektrárně. Vše začíná na recepci a průchodem přes bezpečnostní rámy. První kroky zavedou návštěvníky přímo do kontrolovaného pásma. V šatně se jejich průvodce převléká do žlutého pracovního oblečení a vysvětluje, proč právě žlutá nebo k čemu slouží dozimetr. Ve skladu čerstvého paliva si návštěvníci mohou virtuálně sáhnout na čerstvý palivový soubor v životní velikosti. Na reaktorovém sále zase stojí přímo na zavážecím stroji a naskýtá se jim unikátní pohled přímo do reaktoru nebo bazénu skladování použitého paliva. Na lusknutí prstu svého průvodce se dostávají do dalších a dalších jedinečných míst. V závěru se pak na simulátoru setkávají s reálnými operátory.

„Brýle budou součástí každé objednané skupinové prohlídky. Maximální kapacita jedné skupiny je čtyřicet lidí. Vlastní prohlídce bude předcházet krátký výklad od našich průvodkyň,“

představil nový koncept prohlídky Petr Šuleř, vedoucí komunikace jaderných elektráren.

V jiných částech Infocentra si mohou návštěvníci udělat selfie přímo u makety reaktorového sálu a zmenšené modely vhodně doplní zážitek z virtuální prohlídky. Dají představu, kde se zařízení nachází a jak elektrárna funguje jako celek. Celkově program v temelínském Infocentru nepřekročí jednu hodinu.

Do budoucna energetici plánují s virtuální prohlídkou vyrážet i mimo prostory infocentra, například do dětských domovů, do domovů důchodců nebo do škol.

Velký důraz na proticovidovou ochranu

Energetici přitom budou klást velký důraz na ochranná proticovidová opatření. Od minulého týdne platí zákaz exkurzí do areálu elektrárny. A opatření se týkají i Infocentra.„Návštěvníci musí prokázat, že jsou očkovaní nebo mají platný PCR či antigenní test, případně být ve lhůtě 180 dní od prodělané nemoci,“ upřesnil Petr Šuleř.

Po celou dobu musí mít návštěvníci respirátor a platit to bude i během virtuální prohlídky. Po každé prohlídce budou energetici brýle dezinfikovat. Další čištění prostřednictvím speciální dezinfekční komory proběhne v závěru daného dne.