10. 12. 2020

Výjimečné ochranné opatření v Temelíně – zavedli vlastní adventní trhy

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany spustily kvůli koronaviru unikátní ochranné opatření. Kromě zavedení roušek, dezinfekcí a rozestupů zajistily pro pracovníky v lokalitách vlastní adventní trhy, včetně prodeje vánočních stromků a kaprů. Chtějí tak snížit riziko nákazy zaměstnanců kritické infrastruktury, kteří se mohou vyhnout zaplněným tržnicím a supermarketům.

Na první pohled běžný prodej vánočních stromků, pocházejících z nedalekých plantáží na Písecku. Výjimečné je ale prodejní místo. Nachází se prakticky ve stínu chladicích věží, jen několik desítek metrů od hlavního vstupu do jaderné elektrárny. A jiné je i chování nakupujících. Před vstupem si dezinfikují ruce, automatické je dodržování rozestupů a dalších ochranných opatření.

„Samozřejmě sledujeme vývoj pandemie a jsme si vědomi toho, že se jako pracovníci kritické infrastruktury musíme chovat maximálně bezpečně. Na druhou stranu ale nechceme lidi ochudit o tradiční nákupy a symboly. Proto jsme se rozhodli zajistit prodej stromečků, kaprů a farmářských výrobků ve vlastní režii, tak abychom snížili riziko nákazy,“

vysvětluje ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml. 

Stromečky lidé nakupují vně přísně střeženého areálu, vybírat je tak mohou i například s rodinnými příslušníky. Vstup není omezen jen pro zaměstnance, prodejní doba ale odpovídá hlavní pracovní směně v elektrárně.

„Bezpečnost je pro nás nejvyšší prioritou. Ochranných opatření jsme proto zavedli celou řadu, ale zároveň nechceme, aby šlo jen o omezování. Takže jsme kromě bezpečného nákupu stromečků a ryb zajistili zaměstnancům i třeba zdarma očkování proti sezónní chřipce,“

doplňuje Kruml.

České jaderné elektrárny Temelín a Dukovany patří mezi klíčové prvky kritické infrastruktury České republiky. Tomu odpovídají i přijatá ochranná opatření v souvislosti s nemocí COVID-19.  Kromě práce z domova u těch zaměstnanců, kterým to jejich náplň umožňuje, zde platí měření teploty u vstupu, povinnost nošení roušek, nebo třeba oddělení míst v jídelnách. Chod jaderných elektráren v letošním roce ale nijak zásadně neovlivnila.