7. 6. 2018

Vynálezce bleskosvodu na ostravské studenty zapůsobil, vyhráli 102 tisíc

Více než 100 tisíc korun si mezi sebou rozdělilo devět nejaktivnějších studentů elektro oborů Střední školy elektrotechnické v Ostravě za výkony v motivačním programu Prokopa Diviše, který připravila společnost ČEZ Distribuce ve spolupráci s Asociací energetických manažerů. Cílem programu, pojmenovaném po slavném českém knězi, hudebníkovi a vynálezci bleskosvodu Prokopu Divišovi, je zvýšit atraktivitu studia na elektrotechnických školách.

Mezi čtvrťáky byl nejúspěšnější osmnáctiletý Ondřej Šafarčík, který získaných 16 tisíc investuje do techniky. „Hodně mě baví vrtat se v autech a motorkách, takže si nakoupím další náhradní díly a o prázdninách možná konečně dojde na opravu fichtlu, teda staré motorky pionýr, kterou plánuji už dlouho,“ řekl krátce po získání šeku Ondřej.

Jedním ze záměru organizátorů je vychovat si ze studentů potencionální zaměstnance, protože elektro obory se stejně jako další technické profese potýkají s nedostatkem kvalitních uchazečů. „Studenti, kteří se do programu zapojí a získají ocenění, pak mají výhodu při hledání dalšího uplatnění u naší společnosti,“ dodal Tomáš Murtinger, ředitel úseku Finance a správa společnosti ČEZ Distribuce. Podle něj z firmy v příštích pěti letech odejde do starobního důchodu kolem 400 pracovníků, proto se snaží podporovat technické vzdělání a vychovat si budoucí kvalifikované pracovníky již během jejich studia na středních či vysokých školách. Dalším příkladem úspěšného motivačního projektu pro studenty je Distribuční maturita.

Ostravská Střední škola elektrotechnická Na Jízdárně se do projektu zapojila hlavně pro zvýšení prestiže technických oborů. „Když můžeme takovou pro studenty užitečnou a zároveň motivační akci prezentovat na veřejnosti, je to motivace i pro ostatní, hlavně pro děti ze základních škol. Díky podobným aktivitám už vidíme, že se trend klesajícího počtu uchazečů o techniku obrací. Nejsou to sice ještě stovky žáků navíc, ale ten obrat je vidět,“ upřesnil ředitel školy Tomáš Führer.

 

Podobně optimistický byl při předávání cen i šéf odboru školství, kultury a sportu Moravskoslezského kraje Libor Lenčo. „Vybrali jste si obor a řemeslo, které má budoucnost. Brzy po škole poznáte, že jste udělali dobře. Rád bych poděkoval společnosti ČEZ Distribuce, protože právě tento motivační program je krásnou ukázkou, jak má vypadat propojení škol a praxe,“ řekl Libor Lenčo.

Motivační program Prokopa Diviše se zaměřuje na studenty elektro oborů vybraných středních škol napříč republikou. Oceněním a finanční odměnou chce ČEZ Distribuce studenty motivovat k dobrým školním výsledkům, účasti na studentských soutěžích nebo dalších aktivitách nad rámec běžné školní docházky.

Do programu Prokopa Diviše se v letošním školním roce zapojilo 946 studentů ze středních škol v Plzni, Ostrově, Chomutově, Liberci, Kladně, Praze, Hradci Králové, Dobrušce, Olomouci a Ostravě.