1. 6. 2020

Z černé skládky vznikl u Temelína lesní park

Jaderná elektrárna Temelín otevřela novou část parku. Ta nepřímo navazuje na zámecký park kolem Infocentra. Vstup do parku je volný. Prostor nabízí procházky po zpevněných cestách ve stínu stoletých stromů, ale i volný pohyb jako při běžné lesní procházce. Sanace místa, kde ještě nedávno byly černé skládky, trvala čtyři měsíce a ČEZ vyšla na čtyři sta tisíc korun.

Ještě nedávno zde ležely sutě, gauče, televizory a neidentifikovatelný, těžko tříditelný, odpad. Teď už při procházce na lidi čekají zpevněné cesty, ptačí zvuky, ale i třeba dvousetleté stromy vysoké i přes dvacet metrů. Odpad, který zde nezodpovědní lidé nashromáždili, energetici vytřídili a odvezli na vlastní skládku. Nově tak vznikl lesní park, který navazuje na zámecký park kolem Infocentra Jaderné elektrárny Temelín.

Text„Údržba zámeckého parku je více řízená, více se staráme o cestičky, o stromy nebo zdejší rybníček. „Údržbu“ nového lesního parku naopak ponecháme více přírodě,“

uvedl Jan Kruml, ředitel elektrárny Temelín.

Jeho slova potvrzuje i zahradní a krajinářský architekt Luboš Bartl ze stejnojmenné firmy, která se na revitalizaci parku podílela a která se stará o zeleň v okolí elektrárny Temelín. „Zásahů bude minimum. Dvakrát ročně posečeme travní porost a maximálně odstraníme některé nálety, abychom vytvořili podmínky pro stávající stromy. Těch jsou tady přibližně čtyři stovky a zastoupeny jsou téměř všechny české druhy včetně ovocných stromů a keřů. Dohromady celý park vytváří velmi dobré prostředí pro hmyz a různé druhy ptáků,“ uvedl architekt.

Do devítihektarového parku mohou návštěvníci vstoupit po dvou zpevněných cestách. Vycházkový okruh má přibližně kilometr. Místo je opravdu pro milovníky přírody.

„Procházka parkem není o plnění úkolů nebo získání informací jako u klasických naučných stezek. Je to o přírodě a jak se říká vyčištění hlavy a dobití baterek. Do budoucna do parku doplníme několik přírodních míst k posezení,“

dodal Jan Kruml.

Nový park, ale především fakt, že z katastru obce Temelín zmizela černá skládka ocenil i zdejší starosta Josef Váca.

„Celkově třídění odpadu nás lehce trápí. I když naši obyvatelé, právě i díky existenci elektrárny za odpad neplatní, pořád se najdou tací, kteří odpad netřídí. Přitom v každé naší obci máme sběrná místa a sběrné boxy. Jde jen o to si uvědomit, že stav životního prostředí je do jisté míry výsledek toho, jak se k němu chováme,“

uvedl Josef Váca, starosta obce Temelín.

Po tříměsíční vynucené koronavirové pauze otevřela dnes Skupina ČEZ jako jedno z pěti také temelínské Infocentrum. Vedle přísnějších pravidel, připravili energetici pro návštěvníky i novinky. Pro děti to je šestimetrový tobogán, pro fanoušky elektrokol pak dobíjecí stanice. Exkurze se musí dopředu objednat a maximální velikost jedné skupiny je deset lidí. Otevřený bude i zámecký park a naučná ptačí stezka.