8. 9. 2023

Z evakuačního rukávu ke speciálnímu diplomu a možná i práci v energetice

Evakuačním rukávem to začalo, speciálním diplomem to skončilo. Řeč je o dvoutýdenní odborné stáži dvaceti devíti studentů a čtyř studentek v Jaderné elektrárně Temelín. I když studenti mají před sebou ještě minimálně rok studia, už teď mají velkou šanci najít uplatnění v jaderné energetice. ČEZ totiž zesiluje náborové aktivity a vedle operátorů se soustředí na strojníky, elektrikáře nebo svářeče.

Hned na úvod Letní univerzity energetici vysokoškolákům představili speciální hasičský prostředek, který umožňuje evakuaci až ze čtyřicetimetrových budov. Unikátní možnost využila většina studentů. „Chtěl jsem to zkusit. Působilo to na mě bezpečně, dokonce rychlost evakuace si můžete nohama regulovat,“ uvedl Petr Augustin z Českých Budějovic, který studuje ČVUT v Praze.

Vedle zážitků připravili energetici pro studenty tři desítky odborných přednášek a prohlídky nejzajímavějších míst elektrárny. Studenti se tak podívali na reaktorový sál, do strojovny, na simulátor nebo do centra, kde energetici připravují odborníky na nedestruktivní kontroly. Sami energetici přitom potvrzují, že úspěšní absolventi mají velkou šanci najít v ČEZ následné uplatnění.

„Z předchozích ročníků víme, že drtivá většina úspěšných absolventů u nás najde uplatnění na různých kvalifikovaných pozicích, od operátorek a operátorů až po jaderné fyziky. Teď navíc mají výjimečnou šanci být u nového rozvoje jaderné energetiky, ať už jde o standardní či malé modulární bloky,“

uvedl Bohdan Zronek člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

ČEZ zesiluje náborové aktivity. Vedle operátorů se soustředí na strojníky, elektrikáře nebo svářeče

I s ohledem na rozvojové projekty ČEZ v posledním době zesiluje svoje náborové aktivity. K tradičním programům jako jsou stáže pro středoškoláky a vysokoškoláky, letos poprvé připravil speciální SMR kemp určený pro zájemce o působení v oblasti malých modulárních reaktorů. Energetici se soustředí se i na technické profese jako například svářeči, elektrikáři nebo strojníci. Obor Elektroenergetika a elektrické stroje už druhým rokem funguje na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické Dukelská v Českých Budějovicích. Se začátkem školního roku se na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti Hněvkovice rozběhl nový obor Svářeč potrubář v jaderné energetice.

Více informací o volných pozicích a vzdělávacích aktivitách je možné nalézt na speciálním webu www.kdejinde.cz.

 

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.