17. 7. 2021

Za podpory Lake Malawi, Uhlíře a Anny K. se na Oranžových kolech vyšlapalo přes 100 tisíc korun pro opuštěné děti a seniory

Zatímco na pódiu rozdávali lidem energii Lake Malawi, Jaroslav Uhlíř a Anna K., pod pódiem se na Oranžových kolech Nadace ČEZ vyšlapalo 102.471 korun pro opuštěné děti a seniory. Festival Energie pro kulturu v kouzelném prostředí ostravských Dolních Vítkovic přinesl radost stovkám diváků a zároveň pomohl dobré věci.

Kluci a holky z Dětského domova Šance v Olomouci, pro které se na Oranžovém kole vyšlapalo 52.936 korun, se zapojili i do programu festivalu. V domově totiž už dlouhá léta funguje pod vedením strejdy ředitele dětská kapela, která diváky uchvátila skvělou produkcí známých popových písniček. „Je to pro nás krásný honorář,“ usmíval se ředitel domova Dalibor Křepský. Peníze od Nadace ČEZ domov použije na prázdninové tábory a výlety dětí. „Po všech lockdownech si potřebují odpočinout a zrelaxovat, takže jsme pro ně připravili pestrý program na celé prázdniny. A to něco stojí,“ dodal ředitel.

Druhou organizací, kterou diváci podpořili a vyšlapali pro ni 49.535 korun, je karvinský Nový domov, který pečuje téměř o dvě stovky seniorů. „Když jsme peníze získali díky kulturní akci, rozhodli jsme se je použít na kulturu. Naši klienti už se nikam za zábavou vypravit nemůžou, takže se snažíme zajistit různá kulturní vystoupení přímo v domově,“ vysvětlil ředitel Nového domova Daniel Rychlík, že peníze od Nadace ČEZ se budou opravdu hodit.

Cílem festival Energie pro kulturu je obnova kulturního života v Česku po koronavirové pauze a podpora umělců z jednotlivých regionů. V Ostravě se díky tomu kromě Anny K., Lake Malawi, Jaroslava Uhlíře Cirku La Putyka představili i místní kapely a divadla. Putovní festival se z Ostravy postupně přesune do Českých Budějovic, Mělníka, Plzně, Třebíče a Děčína. Více na www.energieprokulturu.cz.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.