21. 12. 2021

Zaměstnance v Dukovanech opět chrání i vlastním prodejem kaprů

Přímo před vstupem do Jaderné elektrárně Dukovany dnes začal prodej vánočních kaprů. Energetici v Dukovanech i Temelíně tak navázali na ochranná opatření z loňského roku, která zaměstnancům elektrárny i dodavatelům umožňují pořízení vánočních nákupů mimo zaplněná nákupní centra a tržiště. Současně dnes přímo v elektrárně Dukovany probíhá další očkování proti covid-19. Třetí dávku vakcíny tak mají už stovky zaměstnanců elektrárny i dodavatelů.

Vedle řady ochranných opatření, které na obou jaderných elektrárnách platí nepřetržitě už několik měsíců, si mohou energetici v těchto dnech pořídit i vánoční stromek nebo kapra přímo v elektrárně. Cílem je chránit pracovníky, kteří nejen zajišťují bezpečný a spolehlivý provoz, ale současně se podílí i na probíhající odstávce druhého výrobního bloku. Vše si mohli zájemci objednat již předem a během tohoto týdne v klidu vyzvednout.

 „Prevence není jen o zákazech a omezeních. Kapr na vánoční stůl patří a my se jen snažíme, aby si ho pracovníci mohli pořídit v maximálně bezpečném prostředí, bez front a v klidu,“ vysvětluje ředitel elektrárny Roman Havlín.

 Zvýšená ochranná opatření platí v jaderných elektrárnách už od začátku pandemie. Energetici je zpřísňují v návaznosti na vývoj situace. Aktuálně přímo na pracovišti v elektrárně probíhá už čtvrtá etapa očkování. Převážně se jedná o aplikaci třetích dávek, díky kterým je v Dukovanech přeočkováno už několik set zaměstnanců. Další termíny energetici připravují hned v prvním a třetím lednovém týdnu.

V Dukovanech probíhá odstávka druhého výrobního bloku pro výměnu části paliva za čerstvé, která potrvá až do února příštího roku. V provozu zůstávají zbývající tři výrobní bloky na plném výkonu. Aktuálně elektrárna eviduje několik desítek nemocných zaměstnanců elektrárny i dodavatelů. Provoz elektrárny ani průběh odstávky tak není v důsledků nemoci nijak omezen.