9. 10. 2018

Zaměstnanci Temelína: „Pomoc neziskovkám – víc než zamazané rukavice“

S podzimním úklidem, natíráním voliér, výsadbou keřů nebo obnovou cestiček pomáhali zaměstnanci Jaderné elektrárny Temelín v šesti jihočeských neziskových organizacích. Celkově se na jihu Čech do tradičního firemního dobrovolnictví Skupiny ČEZ zapojilo 42 energetiků.

Dobrovolnické dny, které se letos konaly již pojedenácté, se těší mezi zaměstnanci společností ČEZ velkému zájmu. „Dobrovolnictví je přínosnou a vítanou aktivitou nejen pro neziskové organizace, ale i pro samotné účastníky. Dostávají totiž příležitost poznat alespoň na pár hodin prostředí, kam se jinak běžná veřejnost nedostanou, ať už z bezpečnostních důvodů nebo z nedostatku zájmu. Navíc takto společně prožitý den naplněný nezištnou pomocí druhým stmeluje pracovní kolektiv a pomáhá utvářet sdílené hodnoty,“ říká Michaela Chaloupková, člen představenstva a lídr pro udržitelný rozvoj Skupiny ČEZ.

Pracovní oděv energetici oblékli v Českém nadačním fondu pro vydru v Třeboni, Chelčickém domově sv. Linharta ve Vodňanech, Jeslovém a azylovém zařízení České Budějovice, Centru ekologické a globální výchovy Cassiopeia v Českých Budějovicích, Centru Kaňka v Táboře a v areálu Přírodovědného muzea Semenec.

V Jeslovém a azylovém zařízení České Budějovice pomáhala Stanislava Kolářová. Podle ní je tato pomoc přínosná i pro samotné účastníky. „Pro mě je to jeden den, kdy se ocitnu v úplně jiném prostředí. A z něho si odnáším mnohem víc, než jenom zamazané rukavice. Mám na mysli srovnání myšlenek a žebříčku hodnot v životě každého z nás. A i když je naše pomoc taková „kapka v moři“ práce, jsem ráda, že tu možnost máme.“

Pravidelně na dobrovolnické dny chodí i František Straka. Ten stejně jako Stanislava Kolářová letos pomáhal v Jeslovém a azylovém zařízení České Budějovice. „Jsem rád, že mohu pomoci v takových zařízeních, které to potřebují. Manuální práce mě baví a když se k tomu sejde dobrá parta, tak jde o velmi příjemný zážitek.“

Nejpočetnější skupinu pomocníků měli v Třeboni, kde Český nadační fond pro vydru provozuje záchrannou stanici pro hendikepované živočichy. Dobrovolníci natírali a stavěli nové voliéry, bílili interiér stanice. „Při rekonstrukci střechy odvedli kluci skvělou téměř profesionální práci. Děvčata sestavovala a natírala ohrady a klece pro včelojedy,“ popsala činnosti Heda Bradová.

V centru Cassiopea temelínští dobrovolníci zkrášlovali přírodní zahradu, která slouží jako prostor pro vzdělávání dětí a pedagogů a jako ukázkový model takové zahrady pro veřejnost. Práce zahrnovaly například výsadbu, přesazování, prořezávky keřů, obnovu cestiček, údržbu herních prvků nebo informačních cedulí.

"Čas pro dobrou věc" je projekt firemního dobrovolnictví, do kterého se už od roku 2008 mohou zapojit všichni zaměstnanci Skupiny ČEZ. Jeho cílem je společnými silami podpořit veřejně prospěšné organizace ve všech krajích České republiky. Každému zaměstnanci Skupiny ČEZ je umožněno strávit den jako firemní dobrovolník v místě, o kterém je sám přesvědčen, že si jeho pomoc zaslouží.