Infocentrum Hučák

Kdy a kde nás můžete navštívit

5 důvodů proč navštívit informační centrum

VIRTUÁLNÍ REALITA

NÁVŠTĚVA STROJOVNY ELEKTRÁRNY

LABORATOŘ S POKUSY

DĚTSKÝ KOUTEK

VSTUP ZDARMA

Chcete se dozvědět, jak se vyrábí elektřina z obnovitelných zdrojů? Potom jste na správné adrese. V našem infocentru vám představíme, jak se dá k výrobě elektřiny využít síla vody, větru, slunce, ale také biomasy a geotermální energie. Během prohlídky navíc můžete navštívit i strojovnu elektrárny!

Naše infocentrum najdete v samém srdci Hradce Králové – v krásné secesní budově malé vodní elektrárny Hučák. Na malé i velké tu čeká spousta zážitků a zábavy. Těšit se můžete na interaktivní exponáty, laboratoř s pokusy i virtuální realitu! Na své si ale přijdou také fanoušci historie. Věděli jste, že elektrárna Hučák zásobí své okolí elektřinou už od roku 1912? Nechybí proto historické exponáty dokumentující tradici využívání obnovitelných zdrojů a samozřejmě ani návštěva původní strojovny elektrárny.

Vítaní jsou u nás i ti úplně nejmenší. Vyřádit se mohou ve zbrusu novém dětském koutku, kde si užijí spoustu legrace, ale také se něčemu přiučí. Průvodci světem energie jim budou skřítci Eneři – Watík, Joulinka a jejich kamarádi!

Aktuálně z infocentra

Den vody na Hučáku

Přijďte s námi oslavit Světový den vody na Hučáku! Děti se dozví, kde se voda bere a jak z ní vyrábíme elektřinu. Můžete se také těšit na divadelní vystoupení plné hrátek s fyzikou a vodou.

Kdy: 23. března 2024 od 9 do 16 hodin

Program: Vystoupení Úžasného divadla fyziky spolu s prohlídkou strojovny v časech od 10, 11, 12 a 14 hodin. Po celý den budou probíhat tvořivé dílny.

Těšíme se na Vás!

NOVINKA: V roce 2024 zařazujeme do programu pravidelné neděle nejen pro seniory

Každou první neděli v měsíci zařazujeme prohlídky strojovny (nejen) pro seniory s promítáním historických fotografií.


Těšíme se na vás tyto neděle: 7. ledna, 4. února, 3. března, 7. dubna, 5. května, 2. června, 7. července, 4. srpna, 1. září, 6. října, 3. listopadu, 1. prosince.


Prohlídky se uskuteční vždy v časech od 11:00, 13:00, 15:00 hodin. Na prohlídky není potřeba se registrovat.

Zkuste i vy Virtuálně v elektrárně

Přihlaste se na populární on-line prohlídky elektráren vysílané živě z interaktivního TV studia. I letos můžete s celou rodinou zavítat na dálku do Temelína či Dukovan, vydat po stopách obnovitelných zdrojů energie či objevit naši distribuční soustavu. Novinou v programu je pro letošek prohlídka naší největší „přečerpávačky“ Dlouhé stráně. Užijte si odpolední zábavný program nabitý informacemi a perličkami ze světa energie.

REGISTRUJTE SE ZDARMA

Co říkají naši návštěvníci

„Skvělý zážitek pro dospělé i děti! Ty jsme nemohli odtrhnout od virtuální reality, kde soutěžily o nejrychlejšího hráče. Manžel, který pracuje v oboru, byl nadšený z návštěvy strojovny. Syn u generátorů prohlásil, že bude jednou pracovat jako strojník a vyrábět elektřinu. :-)"

Dana H.

„Pro děti byla návštěva vašeho infocentra velkým zážitkem, o kterém i po pár dnech pořád mluví. Vyzkoušely si u vás všechny modely, stavěly skládačky, zahrály si hry pomocí virtuální reality a s průvodkyní, která byla opravdu moc milá, navštívili laboratoř s pokusy. Palec nahoru!“

Petra R.

„Prostředí infocentra je moc příjemné, moderní a vzdušené. Program, který nabízíte, zase bohatý a pestrý. Navštívili jsme vás s celou rodinou a zabavili jsme se jak my s mužem, tak obě dcerky. Děkujeme za hezky strávený den."

Tereza L

„Mile mě překvapilo, jaké moderní infocentrum se může ukrývat v interiéru historické secesní budovy. Je to hezký kontrast k původní dobové strojovně elektrárny. Prohlídka byla vynikající, výklad průvodce byl lidsky podaný a obohacující. Jednotlivé exponáty jsme si mohli libovolně vyzkoušet. Náš kluk se u vás vyřádil. Nadchlo ho to tak, že bych se vůbec nedivil, kdyby se z něj stal jednou energetik. Díky za to!“

Tomáš P.

Navštivte nás

Pro školy

Pro školní skupiny máme otevřeno od úterý do pátku od 9 do 16 hodin. V případě zájmu je možné uspořádat exkurzi už od 8 hodin. Na exkurzi je vždy potřeba se objednat min. 10 dní předem na tel. č.: 492 122 660. K dispozici jsme vám také na e-mailu: infocentrum.oze@cez.cz. Exkurze má kapacitu max. 50 návštěvníků.

Exkurze pro školy začíná v infocentru, pokračuje návštěvou strojovny elektrárny a končí opět v infocentru, kde si během výkladu našich odborných průvodců vyzkoušíte interaktivní modely či pokusy v laboratoři.

Pro veřejnost

Na prohlídku s průvodcem do strojovny a infocentra můžete dorazit od úterý do pátku ve 14 hodin, v sobotu a v neděli od 10, 12 a 14 hodin. Pokud jste větší skupina (10 a více osob), dejte nám prosím o své návštěvě vědět alespoň týden předem.

Na prohlídku infocentra bez průvodce můžete přijít kdykoliv od úterý do neděle v čase 9 až 16 hodin.

Vstup zdarma

Bezbarierový přístup

Vhodné pro děti

Vhodné pro školy

Prodej turistických předmětů

Kdo vás provede infocentrem

Aneta

Barbora

Klára

Markéta

Martin

Pavlína

Petra

Jak se objednat

Školy prosíme objednat se minimálně 10 dní předem telefonicky nebo e-mailem.

Na prohlídku s průvodcem pro skupinu více než 10 osob z řad veřejnosti se objednávejte alespoň týden dopředu.

Tel.: 492 122 660
E-mail: infocentrum.oze@cez.cz

Otevírací doba

Omlouváme se, z důvodu konání neveřejné akce bude infocentrum 21. března zavřeno. V tento den nebudou probíhat ani prohlídky strojovny elektrárny. Děkujeme za pochopení.

______________

Otevřeno od úterý do neděle od 9:00 do 16:00

Komentované prohlídky strojovny a infocentra
ÚT–PÁ ve 14:00; SO-NE a státní svátky v 10:00, 12:00 a 14:00 hod.

Kdy máme zavřeno
Každé pondělí
Konání konference (24. a 25. 10.)
Vánoce (24. 12. – 26. 12.)
Silvestr (31. 12.) a Nový rok (1. 1.)

Kde nás najdete

Infocentrum Obnovitelné zdroje
Malá vodní elektrárna Hučák
Křižíkova 788
500 03 Hradec Králové
GPS: 50°12'27.36"N, 15°49'36.24"E

Infocentrum Hučák

Autem
Placené zastřešené parkování v parkovacím domě RegioCentrum a podél Eliščina nábřeží nebo bezplatné parkoviště Flošna.

Na kole
Hučák leží přímo na Labské cyklotrase.

Veřejnou dopravou
Nejbližší zastávka veřejné dopravy: Hradec Králové, zastávka Terminál HD (autobus), Zimní stadion (zastávka MHD autobus) nebo Adalbertinum (zastávka MHD autobus).

Další zajímavé tipy na výlety naleznete na

Audio průvodce Hučák

SmartGuide
Aplikace SmartGuide