Infocentrum vodní elektrárny Štěchovice

Kdy a kde nás můžete navštívit

5 důvodů proč navštívit informační centrum

NÁVŠTĚVA PROVOZU ELEKTRÁRNY

POUZE 45 MINUT OD PRAHY

NAUČNÁ STEZKA SVATOJÁNSKÉ PROUDY

NAŠI ZKUŠENÍ PRŮVODCI

VSTUP ZDARMA

Slyšeli jste někdy o tzv. vltavské kaskádě? Součástí tohoto souboru elektráren na řece Vltavě je i vodní dílo Štěchovice, které tvoří hned dvě elektrárny. Vyrazte spolu s námi na jejich obhlídku!

Co by to bylo za návštěvu elektrárny, kdybychom se nepodívali tam, kde elektřina vzniká? Během exkurze proto nezapomeneme prozkoumat strojovnu elektrárny Štěchovice I, kde vyrábí proud dva generátory. Pomocí vody je u nás roztáčí Kaplanovy turbíny. Neminete ani venkovní rozvodnu 110 kV spolu s vývodovými a distribučními transformátory. A když už jsme u těch čísel – zdejší betonová přehrada s žulovým obkladem je 22,5 metru vysoká a 120 m dlouhá!

V elektrárenském areálu je umístěna také strojovna přečerpávací elektrárny Štěchovice II. Ta pro svůj provoz využívá horní nádrž, která se nachází na přilehlém kopci Homole. Elektrárna je s nádrží spojena dvěma přivaděči o celkové délce 590 metrů a průměru od 1,7 do 2,0 m.

Aktuálně z infocentra

Zkuste i vy Virtuálně v elektrárně

Přihlaste se na populární on-line prohlídky elektráren vysílané živě z interaktivního TV studia. I letos můžete s celou rodinou zavítat na dálku do Temelína či Dukovan, vydat po stopách obnovitelných zdrojů energie či objevit naši distribuční soustavu. Novinou v programu je pro letošek prohlídka naší největší „přečerpávačky“ Dlouhé stráně. Užijte si odpolední zábavný program nabitý informacemi a perličkami ze světa energie.

REGISTRUJTE SE ZDARMA

Co říkají naši návštěvníci

„Štěchovice jsou opravdu zajímavou cílovou destinací jen kousek od Prahy. Výlet sem rozhodně doporučuji, nebudete litovat. Obě elektrárny tu stojí zhruba od konce 2. světové války a jsou obklopené krásnou přírodou. Když se objednáte na prohlídku, dostanete se přímo do provozu, což je vážně neopakovatelný zážitek. Určitě se v budoucnu ještě zastavíme!"

Adam V.

„Naše prohlídka se vydařila na jedničku. Během exkurze vás pustí přímo do areálu elektrárny. Průvodce vám vše dopodrobna vysvětlí a odpoví na dotazy. Na závěr jsme navštívili horní nádrž přečerpávací elektrárny. Bylo krásné počasí, takže by byla škoda tuto možnost vynechat. Za nás spokojenost. :-)“

Šárka D.

„Do elektrárny jsme se s rodinou zatím podívali jen virtuálně v rámci online prohlídky. Průvodkyně nás vzala např. k turbíně, kam se člověk běžně nemá šanci dostat. Moc nás to zaujalo, proto se těšíme, až k vám budeme moci přijet na výlet. Doufám, že to v létě vyjde."

Anna Ř.

„Vyrazili jsme k vám se synem, který je do techniky a elektráren úplný blázen. Oběma se nám návštěva líbila, syn hltal každičké slovo z výkladu. Největším zážitkem byla exkurze do elektrárny, kde jsme viděli všechny ty stroje na vlastní oči. Nakonec jsme se vydali ještě k nádrži ležící na kopci, takže to byl výlet se vším všudy. Děkujeme.“

Simona P.

Prohlídka elektrárny byla úžasná, stejně tak i výklad. Pan průvodce nám ze své praxe vyprávěl skvělé příběhy nejen o štěchovické elektrárně, ale i celé kaskádě, funkčnosti a zapojení do regulace přenosové sítě. Moc jsme si to užili.

Jiří J.

Navštivte nás

Na prohlídku infocentra a elektrárny se objednávejte na renata.patova@cez.cz. Odpovíme vám v pracovní dny od 8:00 do 12:00. Na exkurzi je nutné se objednat minimálně 3 pracovní dny předem.

Maximální počet účastníků v jedné skupině je 20 osob.

Děti od 6 let jsou v našem infocentru vítány. Nezapomeňte prosím, že vstup do elektrárny s kočárky není dovolen.

Vstup zdarma

Vhodné pro děti od 6 let

Vhodné pro školy

Parkování zdarma

Kdo vás provede infocentrem

Karel

Jak se objednat

Na exkurzi je potřeba se minimálně 3 pracovní dny předem objednat na uvedené e-mailové adrese.

Napište nám v pracovní dny od 8:00 do 12:00 hod.

E-mail pro objednávky: renata.patova@cez.cz

Otevírací doba

Otevřeno celoročně po objednání
Středa zavřeno

Časy prohlídek:
V pracovních dnech, o víkendech i svátcích vždy po předchozí domluvě

Kde nás najdete

Vodní elektrárna Štěchovice
Prof. Vl. Lista 329
252 07 Štěchovice
GPS:49°50'46.496"N, 14°25'11.143"E

Infocentrum vodní elektrárny Štěchovice

Autem
Před hlavní vrátnicí elektrárny můžete využít bezplatné parkoviště.

Veřejnou dopravou
Nejbližší zastávka veřejné dopravy: Štěchovice (bus PID 338, 361, 390 ze Smíchovského nádraží, Praha).

Na kole
Štěchovice leží na cyklotrase 7 EV 7, Vltavská.

Další zajímavé tipy na výlety naleznete na

Virtuální prohlídka