Infocentrum Vydra a Čeňkova pila

Infocentrum je nyní uzavřeno.

Zobrazit Infocentrum na mapě

5 důvodů proč navštívit informační centrum

EXPOZICE ŠUMAVSKÁ ENERGIE

1 PROHLÍDKA 2 ELEKTRÁRNY

STEZKA ŠUMAVSKOU PŘÍRODOU

TECHNICKO-HISTORICKÝ KLENOT

VSTUP ZDARMA

Zpestřete si toulky Šumavou návštěvou hned dvou vodních elektráren – Vydry a Čeňkovy pily. Mohlo by se zdát, že tyto dva široko daleko nejvyhledávanější turistické cíle jsou dnes už jen zajímavou technickou památkou. Opak je ale pravdou! Obě elektrárny stále věrně slouží a dodávají elektřinu.

Prohlídka začíná v infocentru u elektrárny Vydra. Navštívíte expozici Šumavská energie, která funguje už více než 20 let a v sezóně každoročně přivítá okolo 6 tisíc návštěvníků. Těšit se můžete na modely, historické přístroje, tematické filmy, ale také pohled do strojovny elektrárny.

To nejlepší si ale necháme na konec. Nejoblíbenější částí prohlídky je návštěva malebné vodní elektrárny Čeňkova pila. K této dnes už národní technické památce, která stojí na svém místě od roku 1912, se dostanete desetiminutovou procházkou.

Aktuálně z infocentra

Zkuste i vy Virtuálně v elektrárně

Přihlaste se na populární on-line prohlídky elektráren vysílané živě z interaktivního TV studia. I letos můžete s celou rodinou zavítat na dálku do Temelína či Dukovan, vydat po stopách obnovitelných zdrojů energie či objevit naši distribuční soustavu. Novinou v programu je pro letošek prohlídka naší největší „přečerpávačky“ Dlouhé stráně. Užijte si odpolední zábavný program nabitý informacemi a perličkami ze světa energie.

REGISTRUJTE SE ZDARMA
Děkujeme za letošní sezónu

Od června do září jsme pro vás i letos otevřeli brány našeho Infocentra Vydra a Čeňkova pila. Přes 7000 z vás si našlo cestu k nám na Šumavu objevovat kouzlo získávání energie z místních bezemisních zdrojů a zasoutěžit si o EDUkativní blok. Děkujeme.

Co říkají naši návštěvníci

„Prošli jsme si expozici, kterou doplnil průvodce poutavým výkladem. Bylo vidět, že je to srdcař. :-) Poté následovala procházka přírodou k Čeňkově pile. Celkový dojem je za nás 100% pozitivní. Pokud máte doma děti a nevíte, kam vyrazit na výlet, toto místo rozhodně doporučuji."

Eliška Ch.

„Příjemný výlet, ze kterého si odnášíme zajímavé poznatky. Skutečně velké díky patří panu průvodci, který se nám věnoval a jeho znalosti byly opravdu bohaté. Jediný dotaz nezůstal nezodpovězen. Líbilo se u vás celé rodině"

Pavel H.

„Moc pěkná prohlídka, zkoukli jsme film, nahlédli do strojovny. Věnoval se nám průvodce, u kterého bylo vidět, že zná elektrárnu jako své boty. Malá vodní elektrárna je opravdu malebná a je skoro neuvěřitelné, jak dlouho už elektřinu vyrábí. Dozvěděli jsme se spoustu příběhů. Jsme spokojení a děkujeme za milou prohlídku.“

Silvie L.

„Byli jsme u vás už poněkolikáté. Z obou elektráren se v podstatě stala povinná zastávka při cestě na Šumavu. Manžel je technik, takže ho energetika zajímá, a syn se očividně ubírá v jeho šlépějích. Děkujeme za opět skvělý zážitek!."

Adéla V.

Navštivte nás

Infocentrum je otevřeno pouze od června do září. Mimo sezónu provádíme pouze školy po předchozím objednání na vit.pavlik01@cez.cz

Prohlídka trvá max. 90 minut a zahrnuje obě naše šumavské elektrárny. Exkurze začínají vždy na Vydře, kde je i infocentrum. V druhé půlce prohlídky se s průvodcem vydáte cca 10minutovou procházkou na Čeňkovu pilu.

Vstup zdarma

Vhodné pro děti

Vhodné pro školy

Parkování zdarma (150 m)

Kdo vás provede infocentrem

Břetislav

Jiří

Miroslav

Jak se objednat

Od října do května provádíme pouze školy po předchozím e-mailovém objednání. Vstup je zdarma.

Kontaktní e-mail: vit.pavlik01@cez.cz

Otevírací doba

Infocentrum je otevřeno od června do září

Časy prohlídek:
úterý až neděle od 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 hod.

Kde nás najdete

Vodní elektrárna Vydra
341 92 Rejštejn
49°06'21.95"N, 13°29'33.95"E

Vodní elektrárna Čeňkova Pila
49°06'35.38"N, 13°29'33.29"E

Infocentrum Vydra a Čeňkova pila

Autem
U kiosku cca 150 m od infocentra se nachází bezplatné parkoviště.

Na kole
Elektrárny Vydra a Čeňkova pila leží poblíž cyklotras č. 331 a 2114.

Veřejnou dopravou
Nejbližší zastávky veřejné dopravy: zastávka Srní (autobus) a Rejštejn, zastávka Čeňkova Pila (autobus).

Další zajímavé tipy na výlety naleznete na

Virtuální prohlídka