7. 9. 2000

Spouštění probíhá podle platných předpisů

Posuzováním vlivu jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí se při povolování stavby zabývaly stavební úřady před vydáním územního rozhodnutí v roce 1985 podle zákona 50/1975 Sb. (stavební zákon). "JE Temelín je tak postavena podle platných stavebních povolení," uvedl tiskový mluvčí JE Temelín ing. Milan Nebesář.

Posuzováním vlivu jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí se při povolování stavby zabývaly stavební úřady před vydáním územního rozhodnutí v roce 1985 podle zákona 50/1975 Sb. (stavební zákon). „JE Temelín je tak postavena podle platných stavebních povolení," uvedl tiskový mluvčí JE Temelín ing. Milan Nebesář.

Nový zákon o posuzování vlivu na životní prostředí (244/1992 Sb.) platí od roku 1992 a nevztahuje se na změny původních projektů, které nemění provozní kapacitu, technologii provozu a způsob užívání stavby. „K takovým změnám na elektrárně nedošlo," doplnil Milan Nebesář.
V Parlamentu ČR se v současnosti projednává a dopracovává novela zákona 244/1992 Sb. Nový zákon nabude účinnosti pravděpodobně ve druhém pololetí roku 2001. „Ani po svém schválení však nebude retroaktivní, tj. zpětně platný. Temelín bude uveden do provozu v rámci stávajících povolení a zákonů, které platily v době získání povolení jeho výstavby. Tento postup je shodný se všeobecně rozšířenou mezinárodní praxí," uvedl tiskový mluvčí.

Vlastní postup licencování jaderné elektrárny (tj. proces na základě kterého obdrží provozovatel povolení k provozu) je náročný mnohaletý průběžný proces. Opakování licenčního procesu by tak bylo v mezinárodní praxi velmi neobvyklým a nereálným postupem. „I současné spouštění reaktoru probíhá v přísném souladu se zákony a předpisy naší republiky," doplňuje tiskový mluvčí elektrárny.


TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 7.9.2000

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín

Poznámka:

K posouzení vlivu elektrárny Temelín na životní prostředí byla v průběhu výstavby zpracována celá řada studií. Od září 1997 jsou veřejnosti k dispozici na informačním středisku elektrárny. V současné době je jich zde zájemcům připraveno ke studiu více jak třicet.