1. 3. 2001

Tým MAAE ukončil svou práci

Od 12. února do dnešního dne, tedy po dobu tří týdnů, pracovala na JE Temelín již čtrnáctá mezinárodní mise OSART vyslaná Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni. Také tato kontrolní mise MAAE přijela na pozvání české vlády.

Od 12. února do dnešního dne, tedy po dobu tří týdnů, pracovala na JE Temelín již čtrnáctá mezinárodní mise OSART vyslaná Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni. Také tato kontrolní mise MAAE přijela na pozvání české vlády.

Třináctičlenný expertní tým OSART vedl Španěl Diaz Francisco Jose Manuel. Expertní tým byl složen ze čtyř pracovníků MAAE, dále jej tvořili experti z USA, Francie, Německa, Maďarska, Ruska, Rumunska a Velké Británie. Jako pozorovatelé na elektrárně působili experti Francie a sousedního Rakouska. V průběhu svého třítýdenního působení na elektrárně byla práce týmu odborníků zaměřena především na to, jak mají pracovníci elektrárny zažitá provozní a bezpečnostní pravidla, návyky a hodnotili také schopnost společnosti ČEZ kvalitně a bezpečně provozovat již spuštěnou elektrárnu.

„S předběžnými výsledky jsme spokojeni i z toho důvodu, že jedenáct oblastí bylo mezinárodními experty označeno jako dobrá praxe, která bude doporučena ostatním elektrárnám ve světě. To určitě není obvyklé pro takto provozně mladou elektrárnu, která se nachází teprve v etapě spouštění. Ale i druhá část ve které naopak dostáváme doporučení ke zlepšení je v souladu s naší nastoupenou cestou. Když bych měl být konkrétnější, tak nejvíce byl oceněn velmi dobrý stav zařízení na prvním bloku, ale to asi není překvapivé, protože jsme elektrárnou novou. Zahraničními experty byl velmi oceněn také celý náš systém havarijní připravenosti. Naopak nejvýraznější doporučení jsme dostali v oblasti přípravy personálu a obecně k řízení práce lidí," řekl k předběžným výsledkům mise OSART technický ředitel JE Temelín ing. Jiří Vágner.

„Jsme na začátku provozování a proto jsme předpokládali, že zkušení zahraniční odborníci určité nedostatky najdou. Proto jsme rádi, že nás na některé věci upozornili a v tomto směru tato mise splnila naše očekávání. Nyní musíme soustředit zvýšenou pozornost na plnění těchto doporučení, aby následná kontrolní mise agentury, která proběhne asi za 18 měsíců, mohla konstatovat, že doporučení z února 2001 byla na Temelíně realizována," řekl k předběžným závěrům mezinárodní mise OSART ředitel elektrárny ing. František Hezoučký.

Reaktor prvního bloku elektrárny Temelín je udržován na 30% svého nominálního výkonu a dále probíhají především plánované fyzikální testy a měření v jeho aktivní zóně.

TISKOVÁ ZPRÁVA ČEZ, a.s., 1.3.2001

Ing. Milan Nebesář
tiskový mluvčí JE Temelín