5. 5. 2010

Jak rostou "větrníky" v Rumunsku?

Skupina ČEZ staví v Rumunsku při pobřeží Černého moře největší evropskou větrnou farmu. Dosáhne 600 MW instalovaného výkonu, tedy více než poloviny jednoho bloku temelínské elektrárny. Na ploše 6 x 12 km bude stát 240 dvouapůlmegawattových větrníků, s tubusem o výšce 100 m a průměrem rotoru o stejné délce. Podívejte se na unikátní záběry ze stavby.

Přečtěte si více o projektu větrných farem Fantanele a Cogealac

Tiskové zprávy Skupiny ČEZ k projektu větrného parku v Dobrudži si můžete zobrazit po kliknutí na odkazy níže:

27. 8. 2008 - ČEZ kupuje projekt 600 MW větrné farmy v Rumunsku

7. 9. 2009 - Skupina ČEZ zvolila dodavatele pro druhou část projektu největší větrné farmy v Rumunsku

O stavbě větrné farmy včetně rozsáhlé fotogalerie čtěte také na blogu Skupiny ČEZ na zpravodajském serveru iHNed.cz

Z Německa, Španělska a z Číny putují komponenty větrníků do rumunského přístavu Mitia, odkud jsou jako nadměrné náklady transportovány na staveniště.

Po zemních pracích následuje samotné lití podkladového betonu, poté se sestaví konstrukce adaptéru pro montáž turbíny a instalují ocelové výztuhy. Adaptér je poté umístěn na základy.

Do základů se umístí kabelové kanály a „dolije“ se beton.

Po vyzrání celé stavby následuje instalace tubusu větrné elektrárny pomocí speciálního jeřábu, na který se následně umístí gondola/rotor větrné elektrárny.

Lopatky jsou sestaveny na zemi a poté „vcelku“ vyzdvihnuty jeřábem a uchyceny na gondole.  A větrná elektrárna už stojí. Ale aby i začala vyrábět, ještě je nutné …

… položit kabely desítky kilometrů kabelů  a postavit více než 100 km cest, vybudovat sedm 33 kV/110k V rozvoden pro vyvedení výkonu a všechny je napojit do hlavní transformační stanice spojující projekt  Fantanele do 400kV linky Constanta - Tulcea provozované společností Transelectrica (rumunská obdoba českého ČEPS). Prvních 139  větrníků se tak roztočí již v dubnu příštího roku, druhá část – 101 větrníků – začne vyrábět elektřinu už o rok později.