Společnost ČEZ zahájila instalaci dobíjecích stanic u McDonald´s. První je v provozu na Evropské třídě v Praze 6

Praha, 22. srpna 2012 – Skupina ČEZ zvyšuje počet dobíjecích stanic pro elektromobily. Novou stanici otevřela dnes u restaurace McDonald´s v Praze 6 na Evropské třídě. Jedná se vůbec o první dobíjecí stanici v síti restaurací na našem území. Celkově je zatím v provozu 25 dobíjecích stanic společnosti ČEZ. Další budou přibývat, a to nejenom v Praze, ale i na dalších místech České republiky.

„Otevření této stanice je začátek daleko větší spolupráce mezi ČEZ a McDonald´s. Naše partnerství efektivně spojuje cíle Skupiny ČEZ postavit v Česku páteřní síť stanic, která poslouží jako základ pro další rozvoj elektromobility. Restaurace McDonald´s nejsou jenom ve městech, ale také na dálnicích, a jsou mnohdy v takové vzdálenosti, která je v souladu s dojezdem většiny elektromobilů,“ vysvětluje Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize strategie společnosti ČEZ. „Majitelé elektromobilů, kteří chtějí využívat naší službu Elektromobilita, mohou jednouše přes internet uzavřít s ČEZ zákaznickou smlouvu. Ta jim letos a příští rok umožní neomezené dobíjení u všech našich stanic za paušální symbolický poplatek. K ovládání stanice dostane každý zákazník čip. Díky němu může sledovat, kde a jak dlouho dobíjel a kolik kWh načerpal. Na rozšíření těchto služeb však stále pracujeme,“ dodává Pavel Cyrani.

dobíjecí stanice - McDonalds

Novou dobíjecí stanici u restaurace McDonald´s slavnostně otevřeli (zleva) Pavel Cyrani, člen představenstva a ředitel divize strategie společnosti ČEZ, Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6 a Alexander Schramm, generální ředitel McDonald´s ČR/SR.

Dobíjecí stanice u restaurace McDonald´s na Evropské třídě je pro normální dobíjení a ve své základní verzi pracuje s napětím jako běžná domácí zásuvka. Stanice však dokáže auto dobíjet i třífázově. Plné dobití elektromobilu tak může trvat 2 až 6 hodin, a to v závislosti na používané technologii v elektromobilu.

„Společnost McDonald´s v České republice usiluje o zodpovědný přístup k životnímu prostředí, a proto je pro nás účast na projektu budování dobíjecích stanic logickým krokem. Začínáme být součástí infrastruktury pro elektromobily a rádi tak přispějeme ke zvýšení komfortu našich zákazníků, kteří je využívají,“ říká Alexander Schramm, generální ředitel McDonald´s ČR/SR, a dodává: „Restaurace na Evropské třídě byla jako první zvolena proto, že je to velice navštěvovaná restaurace McDonald´s typu Drive Thru, je u vstupu do přírodní rezervace Divoká Šárka a je na velice frekventovaném místě, kudy denně projedou tisíce automobilů.“

Projekt Elektromobilita společnosti ČEZ

Skupina ČEZ podporuje koncept elektromobility v souladu se svou strategií FUTUR/E/MOTION. Kroky, které ČEZ v tomto směru podniká, se týkají podpory užívání elektromobilních dopravních prostředků a poskytování komplexních služeb s vazbou na distribuční síť ČEZ. Cílem je přispět k rozvoji zcela „bezemisní“ dopravy v České republice a testovat dopady elektromobility na distribuční síť.

V současnosti má ČEZ v provozu 25 dobíjecích stanic. Většina z nich se nachází v Praze, elektromobilisté však mohou dobíjet svá vozidla také v Ostravě, Plzni a Trutnově. Během léta 2012 otevře ČEZ dobíjecí stanice také ve Vrchlabí a v Hradci Králové.

Do projektu se zapojují také města a obce. Jejich účast v projektu Elektomobility přispívá k rozšiřování sítě dobíjecích stanic a vychází z jejich zájmu podporovat bezemisní dopravu ve městech a obcích. Zlepšení životního prostředí a kvalita života je součástí politiky mnoha velkých regionů a měst. Více informací naleznete na www.elektromobilita.cz

Společnost McDonalds Česká republika

McDonald´s je největší sítí restaurací na českém trhu, kde působí již 20 let. První restaurace byla otevřena 20. března 1992 v pražské Vodičkově ulici a od té doby počet provozoven vzrostl na současných 90. McDonald´s v Čechách vyhledalo za uplynulých dvacet let téměř 690 000 000 zákazníků a jejich počet v meziročním srovnání přitom roste. Rozšiřuje se také rozsah nabízených služeb. K nejnovějším patří koncept McCafé, který se v uplynulém roce těšil mimořádnému zájmu. McCafé  navštívilotéměř1 300 000 zákazníků.

Společnost McDonald´s ČR se soustavně zabývá procesem snižování uhlíkové stopy (footprint) a trvale udržitelným rozvojem (sustainability). V rámci této strategie neustále monitoruje a snižuje spotřebu energií. U elektrické energie mají restaurace McDonald´s systém řízení a sledování spotřeby (EMIL), stroje k výrobě produktů mají stále lepší parametry a spotřebovávají méně a méně elektřiny. Pracovní postupy a neustálé školení zaměstnanců restaurací také pomáhají snižovat celkovou spotřebu elektřiny.  Restaurace McDonald´s jsou vybavovány LED svítidly s minimální spotřebou. Pro rok 2012 má McDonald´s v České republice zajištěno 60 % kapacity odebrané elektřiny u společnosti ČEZ s certifikátem „zelená“ a pro rok 2013 je to dokonce 100%. Účast na projektu budování dobíjecích stanic je logickým vyústěním výše uvedené snahy. Podrobnější informace o restauracích McDonald´s naleznete na www.mcdonalds.cz.

Jan Beneš, mluvčí Skupiny ČEZ, Drahomíra Jiráková, ředitelka PR komunikace McDonald´s ČR/SR

Srpen 2012