Chráněné dílny představily své výrobky na vánočních trzích energetiků

Hradec Králové, 9. prosince 2015 - Výrobky chráněných dílen jsou rok od roku oblíbenějším dárkem pod stromeček. Své o tom ví zaměstnanci Skupiny ČEZ, kteří v hradecké centrále nakupovali ve středu 9. prosince hned od čtyř chráněných dílen. Výdělek dílen z prodeje ručně vytvořených vánočních ozdob, věnečků, perníčků a oblíbených pamlsků dosáhl v Hradci Králové 20 500 korun, což je o 4 362 korun více než v loňském roce.

Hradecká chráněná dílna Daneta přivezla dekorativní textilní výrobky v podobě vonných věnců a bylinkových polštářků a další úžasné drobnosti, hodící se právě na vánoční stůl. Celkem si vydělala   5 000 Kč. Kuchyňské sety, látkové tašky, relaxační polštáře plněné pohankou, látkové hračky či ručně vyrobené ozdoby a  dekorace na stůl, tak to všechno si zaměstnanci mohli koupit od pardubické dílny CEDR. Ta si za celý den vydělala 3 500 Kč. Polštářky, bytový textil a dětské hračky nabízela chráněná dílna CZPINS z Přelouče, pro své klienty si odvezla 9 500.Kč. No a pro mlsné jazýčky dílna Portus Slapy přivezla nakládané hermelíny, utopence a med, dobroty prodala za 2 500 Kč.

Celá akce má mezi hradeckými zaměstnanci velký ohlas. Oba stánky byly doslova obsypány lidmi po celý čas prodeje. O nákupy tradičních výrobků přímo od zdravotně postižených klientů chráněných dílen je mezi energetiky rok od roku větší zájem. Navíc někteří už kalkulují s trhy jako se zdrojem vánočních dárků.

Azylový dům pro matky s dětmi Hradec Králové

V rámci charitativního projektu Plníme přání, měli zaměstnanci Skupiny ČEZ možnost přispět ze svých vlastních zdrojů také na podporu aktivit Domova pro matky s dětmi v Hradci Králové. Paní Zdeňka Koutníková si na Vánočních trzích chráněných dílen převzala šek na částku 174 329 korun.

„Je to neuvěřitelné“ říkala s dojetím paní Koutníková, vedoucí Domova pro matky s dětmi, „ chtěla bych všem moc poděkovat za sebe i za maminky a jejich děti z našeho Domova. Pomáháme matkám s dětmi, které se dostaly do tíživé finanční situace, do problémů nebo třeba utíkají před domácím násilím a nemají kam jít,“ upřesnila činnost paní Koutníková.

Celkem se do celého projektu Plníme přání  zapojilo 508 zaměstnanců, kteří poslali 634.632 Kč. Nadace ČEZ tuto částku zdvojnásobila a do osmi azylových domů tak daruje 1.269.264 korun.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy