7. 11. 2022

Ceny dálkového tepla od ČEZ vzrostou od ledna jen mírně

Oprosti cenám jiných energii vzrostou ceny dálkového vytápění od ČEZ Teplárenské výrazně méně. V lokalitách, kde ho vyrábějí elektrárny a teplárny Skupiny ČEZ z hnědého uhlí a biomasy, tak bude od 1. ledna cena vyšší v průměru o 20 %. Navýšení je způsobeno především nárůstem ceny povolenky a dalších vstupů nutných pro výrobu tepla, jako jsou opravy a servis.

Po celý letošní rok se podařilo navzdory všem nepřiznivým okolnostem v oblasti energetiky a teplárenství udržet téměř všude stabilní příznivou cenu tepla.

Průměrná cena tepla pro koncové zákazníky v regionech ČEZ Teplárenské je v letošním roce 640 Kč/GJ vč. DPH, což je o 10 procent méně, než je průměr na trhu. Navýšení pro rok 2023 bude v průměru činit 123 Kč. Pro majitele standardního bytu 3+1 se spotřebou 25 GJ tepla ročně to bude znamenat navýšení o cca 256 Kč měsíčně, ročně tedy půjde o 3 074 Kč více.

Hlavní vliv na meziroční změnu ceny tepla má pochopitelně růst cen vstupů, především cena paliva, materiálů, opravy a v nemalé míře také ceny emisních povolenek CO2). Náklady na výrobu tepla nebo jeho nákup od dodavatelů tvoří cca 80 % jeho ceny a celková výše se pak odvíjí podle toho, z jakého zdroje teplo pochází a z jakého paliva je vyrobeno.

Většina tepla, které ČEZ Teplárenská nakupuje pro své odběratele, pochází z hnědouhelných zdrojů (cca 78 %). Téměř 9,5 % tepla se vyrábí z biomasy, necelých 8,5 % z černého uhlí a jen přibližně 4 % z plynu. Dodávky uhlí a biomasy jsou zajištěny od stabilních dodavatelů na základě dlouhodobých smluv. Zákazníci společnosti ČEZ Teplárenské tak mají jistotu, že dodávky tepla jsou stabilní a bezpečné.


ČEZ Teplárenská při tvorbě cen tepla postupuje v souladu s cenovým rozhodnutím, které vydává Energetický regulační úřad. V rámci tohoto cenového rozhodnutí jsou stanoveny podmínky kalkulace cen a jasně vymezeny náklady, které lze promítnout do ceny tepla a dále je stanovena maximální výše přiměřeného zisku pro teplárenské společnosti.