4. 5. 2023

ČEZ Prodej letos už potřetí snižuje ceny elektřiny i plynu

Společnost ČEZ Prodej plní svůj slib a s ohledem na vývoj cen na trhu od 15. května opět zlevňuje ceníky u elektřiny i plynu. Tento rok už potřetí. Nově ČEZ Prodej v průměru zlevňuje elektřinu o 350 korun za MWh a plyn o 300 korun za MWh. Obě komodity tak už v prvním roce fixace vyjdou o 510 korun levněji, než jsou vládní stropy, v dalších letech jejich ceny dál klesají.

Dlouhodobě říkáme, že naše ceníky chceme pružně upravovat podle vývoje na trhu, tak abychom našim zákazníkům mohli průběžně zlevňovat. Nyní nabízíme fixace, kde již první rok zákazníci platí cenu o více než 500 korun levněji pod vládním stropem. Aktuálně máme stále přes 1,3 milionu zákazníků na dřívějších fixacích a řadě z nich budou fixace brzy končit. Chceme jim nabídnout dostupné produkty za velmi dobrou cenu. Zákazníkům, kteří se nechtějí vázat na dlouho, nabízíme jednoletou fixaci. Pro ty, kteří chtějí dlouhodobou jistotu, pak fixaci na dva nebo tři roky,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

U elektřiny i plynu zlevňuje ČEZ Prodej už první rok fixace o více než 300 korun, takže zákazník zaplatí 510 korun na MWh níž oproti vládnímu stropu (totéž platí i pro jednoletý fix). V dalších jednotlivých letech cena oproti stávajícím ceníkům dál výrazně klesá: u elektřiny na sazbě D02 v průměru o 350 Kč ročně, u plynu na sazbě Topím v průměru každý rok o 300 Kč. V posledním roce fixace se tak u obou komodit cena dostává minimálně o tisíc korun pod zastropování.

„Ukazuje se, že neměli pravdu ti, kdo říkali, že vyhrocená situace v energetice na konci loňského a na začátku letošního roku omezí konkurenci. Je vidět, že konkurence naopak funguje a motivuje dodavatele nabízet zákazníkům výhodné produkty. Věřím, že naše nová nabídka tříletých fixů s garantovanou klesající cenou bude pro zákazníky atraktivní,“ doplnil Kadlec.

ČEZ Prodej zároveň plánuje, že i nadále bude ceníky pravidelně aktualizovat, pokud budou velkoobchodní ceny klesat.

Nové ceníky schodového produktu Elektřina (D02) s klesající cenou (obchodní složka)

 

Nová cena od 15. 5.

Cena doposud

1.    rok

4 490 Kč/MWh

4 850 Kč/MWh

2.    rok

4 370 Kč/MWh

4 690 Kč/MWh

3.    rok

3 970 Kč/MWh

4 332 Kč/MWh

 Nové ceníky schodového produktu Plyn (Topím) s klesající cenou (obchodní složka)

 

Nová cena od 15. 5.

Cena doposud

1.    rok

1 990 Kč/MWh

2 390 Kč/MWh

2.    rok

1 890 Kč/MWh

2 090 Kč/MWh

3.    rok

1 500 Kč/MWh

1 500 Kč/MWh